Presshub: Alegeri regionale in Germania: ce semnifica rezultatele pentru viitorul politic al tarii?

externe

Scholz

Duminica, 1 septembrie, au avut loc alegeri legislative regionale in landurile est germane Turingia si Saxonia. Este pentru prima oara de la caderea regimului nazist cand un partid extremist reuseste sa castige o runda de alegeri.

Alegerile regionale primesc foarte rar atentie sporita, relateaza Tagesschau. Scrutinele din cele doua landuri est germane, insa, sunt importante mai ales din moment ce acestea pot duce la crearea unor noi coalitii. Mai mult, acestea pot influenta rezultatul alegerilor legislative programate in 2025, cand electoratul este chemat la urne pentru a decide viitoarea compozitie politica a Bundestag-ului (legislativul german).

Rezultatele finale arata ca partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a reusit sa obtina cele mai multe voturi in Turingia, iar in Saxonia se afla pe locul secund, la o diferenta infima fata de Uniunea Crestin Democrata (CDU), un partid conservator.

De altfel, rezultatele pentru alegerile din landul Turingia arata asa, conform Tagesschau: AfD – 32,8%, CDU – 23,6%, Alianta Sahra Wagenknecht (BSW, partid populist de stanga rupt din die Linke) – 15,8%, die Linke (fostul partid comunist din Germania de Est) – 13,1%, Verzii (Grune) – 3,2%, Partidul Liber Democrat (FDP) – 1,1%.

Pentru Saxonia, rezultatele sunt: CDU – 31,9%, AfD – 30,6%, BSW – 11,8%, SPD – 7,3%, Verzii – 5,1%, die Linke – 4,5%.

Rezultatul scrutinelor din Turingia si Saxonia confirma un trend de crestere al ideologiei extremiste in landurile est germane, care pana in 1989 formau un stat comunist numit Republica Democrata Germana. O cercetare finantata de guvernul german in 2017 indica faptul ca reminiscentele ideologice ale regimului comunist ii fac pe cetatenii est germani predispusi la adoptarea unor viziuni de extrema dreapta, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit Tagesschau, AfD a primit cele mai multe voturi din partea categoriei de varsta 18-24 de ani. In Turingia, 38% dintre tineri au ales sa voteze pentru formatiunea de extrema dreapta, iar in Saxonia 30% au decis sa aleaga acelasi partid.

Intrebat fiind de ce tinerii sunt atrasi de AfD si de ideologia de extrema dreapta al acestui partid, Tudor Dan Ancuta, analist specializat in spatiul german, a declarat:

„Nu cred ca tinerii sunt neaparat atrasi de ideologia extremista in sine, dar sunt oameni care au sau resimt ceva mai mult problemele economice pentru ca sunt oamenii care, din cauza situatiei economice actuale, poate nu isi gasesc joburi sau nu isi gasesc locuri (n. r. de munca) suficient de bune, traiau de pe o zi pe alta si cresterile preturilor s-au resimtit in buzunarul lor puternic, iar ei sunt cei care au ceva mai mult de suferit. De asemenea, este categoria de varsta care cumva este mai predispusa la manipulare, din pacate, pentru ca sunt oameni in formare, sunt oameni inca tineri care din pacate, mai ales daca au anumite frustrari […] sunt mult mai inclinati sa accepte ideea ca exista solutii simple pentru probleme complexe, dar „cei rai” de sus nu vor sa le foloseasca.”

Citeste mai mult pe presshub.com.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: