De ce nu voteaza romanii? Prezenta la vot a romanilor reprezinta un semnal serios de alarma pentru viitorul tarii. Semnificatia mersului la vot s-a pierdut in ultimii ani. Care sunt cauzele multiple ale acestui fenomen, PRESShub a incercat sa afle direct de la firul ierbii, discutand cu oamenii.
Motivele neincrederii in puterea votului de a schimba ceva in societate sunt multiple si reflecta problemele de fond ale societatii romanesti. La intrebarea „De de nu voteaza romanii?”, raspunsul „Totul porneste de la educatie” pare sa fie o cauza generala identificata de unii interlocutori cu care am discutat.
Printre altele, ei au mentionat: „lipsa de educatie civica”,„incultura”, „indiferenta” si faptul ca „de-a lungul timpului s-a inoculat ideea ca alegerile nu sunt importante si politica este o treaba murdara in care mai bine nu te bagi”.
Potrivit unui sondaj Sociopol din ianuarie 2024, prin care s-a masurat increderea romanilor in institutii nationale, tari si institutii internationale, cetatenii nu au incredere in institutiile conduse de oameni politici sau in organizatiile politice. Astfel, pe ultimele patru locuri regasim:
Parlamentul,
Partidele Politice,
Sindicatele
si Guvernul.
La polul opus, institutiile care se bucura de increderea romanilor sunt:
Pompierii,
Armata,
Biserica
si Jandarmeria.
Cum afecteaza increderea romanilor in politicieni mersul la urne? Si de ce varstnicii merg, totusi, in numar mai mare la vot decat tinerii?
Am incercat sa aflam intreband o bunica si un nepot. Sunt doua generatii, cu doua perspective asupra vietii, reprezentanti ai unor lumi diferite; unul nascut si crescut in comunism – regim care a impus conformismul; iar celalalt a cunoscut doar lumea asa-zis libera, fara frica de a exprima ceea ce gandeste.
In cazul bunicii, Marta S. (*), dintr-un sat din Judetul Bistrita-Nasaud, desi a avut o viata grea, copii de crescut, la 70 de ani are o pensie insuficienta, fiind nevoita sa lucreze prin sat pentru a-si asigura traiul, ea si-a pastrat consecventa si spune ca va merge la vot in 2024, fara a da vina pe clasa politica pentru multele lipsuri.
Nepotul sau, Iacob S. (*), un tanar de 25 de ani, fara un loc de munca stabil, e deja dezamagit de mersul lucrurilor: „Nu votez pentru ca oricum nu se schimba nimic (…) toti sunt la fel”, spune acesta revoltat.
O poveste similara are si o tanara de 31 de ani, Iuliana M. (*), tot dintr-o comuna a Judetului Bistrita-Nasaud, care, pana acum, a votat de fiecare data „pentru a-si face datoria de cetatean si cu speranta intr-un viitor mai bun”.
Dezamagirea si lipsa unor rezultate concrete au pus-o pe ganduri: „Oamenii sunt dezamagiti si de rezulate si de politicieni. Nu s-a intamplat nimic, merge tot mai rau. Nu stiu pe cine sa votez, nu mai am incredere in politicieni, promit multe…”, a spus aceasta.
Alti interlocutori cu care am discutat, barbati si femei din Judetele Bistrita-Nasaud si Constanta, au identificat cauze si motive pentru a nu vota, si au pus degetul pe rana: pe langa faptul ca cetatenii nu se simt reprezentati, in „lipsa unor candidati cu ale caror principii sa rezoneze si lipsa unei agende care sa acopere nevoile societatii (invatamant, sanatate, infrastructura)”, politicienii „una spun la alegeri, si alta fac dupa”. Din aceasta pricina, proiectele prezentate in campanie sunt percepute drept „minciuni electorale”.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…