Presshub: Campanie prezidentiala „made in Romania”: de fapt si social democratii si liberalii au cate doi candidati

analize

Votare in Romania

Alegerile prezidentiale din 2024 sunt mai pasionante decat am fi crezut la inceputul acestui an. Si nu aveam mari asteptari, intrucat ce s-a intamplat in trecut nu ne oferea motive de speranta. Iar prezentul nu arata deloc bine.

Acum, insa, cunoastem candidatii. Sunt 14 la numar, dar multi dintre ei sunt candidati de conjunctura sau nesemnificativi. Unele nume sunt respectabile (vezi Cristian Diaconescu), altele putin excentrice (de pilda Kelemen Hunor si Ana Birchall), iar cele mai multe sunt, de fapt, foarte putin cunoscute marelui public. Nota comuna este ca ei vor lua putine procente de vot, cu singura consecinta ca vor putea crea deranj pentru marii competitori. Iar marii competitori sunt aceia care reprezinta principalele curente politice din viata politica actuala.

Dintre candidatii cu relative sanse de a accede in turul al doilea al alegerilor prezidentiale nu voi insista asupra presedintei USR, Elena Lasconi, si nici asupra presedintelui AUR, George Simion. Foarte diferiti prin ceea ce gandesc si fac, Lasconi si Simion nu au de fapt strategie de atragere a potentialilor votanti de pe alte culoare politice, ceea ce argumenteaza concluzia ca si unul si celalalt sunt in principal interesati sa creasca cota de sustinere pentru partidele lor la alegerile parlamentare.

In cazul lui George Simion este totusi necesara o precizare. Ideea ca liderul AUR ar putea fi avantajat de descalificarea de catre Curtea Constitutionala a fostei sale aliate, Diana Sosoaca, nu este de natura sa produca mutatii majore, data fiind adversitatea consistenta dintre cei doi si, mai ales, dintre sustinatorii lor. Mai mult insa, procentele umflate in sondaje ale liderului AUR se vor putea risipi in masura in care rafalele de mesaje demagogice (de tipul milionului de locuinte de 35.000 euro, versiunea moderna a sloganului legionar „omul si pogonul”) vor fi percepute in dimensiunea lor reala de catre votanti odata cu derularea campaniei electorale.

Drept urmare, candidatii reali si cu sanse sunt aceia generati de cele doua curente politice majore, adica de catre social-democrati si de liberali. Aici vine insa partea interesanta: desi PSD si PNL si-au desemnat fiecare dintre ele candidatul propriu, acel candidat nu este singur pe culoarul sau.

In ceea ce priveste situatia PSD, lucrurile par a fi clare numai la prima vedere intrucat social-democratii l-au validat pe actualul presedinte al partidului, Marcel Ciolacu. Totusi, ascensiunea fulminanta a acestuia in partid pe fundalul degringoladei din PSD dupa arestarea lui Liviu Dragnea in luna mai 2019 si modul chirurgical in care el a speculat perioada pandemiei pentru relansarea PSD in ochii electoratului nu au cum sa ascunda slabiciunile domnului Ciolacu: tinuta intelectuala modesta pentru un eventual interlocutor al marilor lideri politici europeni (si nu este numai problema stapanirii limbilor straine), evolutie dubioasa in anii tranzitiei (a se vedea aici problema obtinerii certificatului de revolutionar) si un trecut indoielnic in aparatul de partid. Viclenia innascuta a domnului Ciolacu este, poate, o trasatura apreciata la nivelul activului actual al PSD (sa nu uitam ca pentru acest partid este ilustrativ cazul portbagajului lui Dumitru Buzatu), dar ea nu corespunde nivelului de pretentii presupus de pozitia de sef al statului.

Slabiciunile lui Marcel Ciolacu au fost sesizate de un fost presedinte PSD, Mircea Geoana, care isi promoveaza de mai mult timp candidatura prezidentiala din pozitia de independent, cu insistenta pe statura sa internationala oferita de detinerea pana de curand a functiei de secretar general adjunct al NATO. Este insa evident ca fostul presedinte PSD are asteptarea ca grosul sustinerii pentru domnia sa sa vina tocmai din partea electoratului social-democrat, iar umbrela de independent sa ii procure procente de sustinere din alte bazine electorale care sa il faca competitiv in cazul unei eventuale accederi in turul doi al alegerilor prezidentiale.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: