Cat costa o casa fara facturi. O locuinta autonoma este un proiect deja cat se poate de realizabil, iar costurile nu sunt doar pentru cei cu un potential economic foarte mare.
Cand vorbim despre case autonome nu ne referim doar la curent electric si caldura. O casa fara facturi poate sa fie dotata cu toate utilitatile, dar detinute de proprietar.
Asta inseamna fara apa si fara canalizare de la reteaua centralizata. In schimb, cu put forat, fosa septica sau ministatie de epurare. Fara racord la gaze naturale (toata aparatura din casa fiind electrica), in schimb cu panouri fotovoltaice on sau off grid (conectate la reteaua publica de electricitate sau cu propriile baterii de stocare) si cu panouri solare pentru apa calda.
Singura retea publica la care este, de regula, nevoie de conectare este cea de energie electrica, pentru sistemul on grid, adica pentru a deveni prosumator – livrezi energia electrica produsa de sistemul propriu de panouri fotovoltaice in reteaua publica si consumi cat si cand ai nevoie (productia de energie cu panouri fotovoltaice este mai mare vara, in timp de consumul intr-o locuinta este mai mare iarna).
Datele prezentate in acest articol reprezinta o experienta personala. M-am documentat mai multi ani, tocmai in ideea de a-mi construi propria casa autonoma. Am invatat, asadar, prin „incercare si eroare”, ce este eficient economic, dar si pentru conditiile bune de locuire.
Despre panourile fotovoltaice se vorbeste tot mai mult in ultima vreme, fiind un subiect dezbatut atat in mediul online cat si in mediile traditionale. Pe programul Casa Verde, cei mai multi doritori aplica tocmai pentru sistemul de producere de curent cu panouri fotovoltaice.
Totodata si pompele de caldura incep sa fie tot mai cunoscute si sa inlocuiasca variantele traditionale de centrale termice.
Mai putin se vorbeste, insa, despre apa si canalizare – devenite aproape un lux pentru unii si o problema in marile orase, unde, vara, cand este seceta si canicula, autoritatile fac apel la populatie sa nu mai ude gazonul din curte sau legumele din gradina cu apa de la retea, pentru ca risca orasul sa ramana fara apa.
Iar costurile pentru serviciile de furnizare de apa-canal sunt din ce in ce mai mari.
Daca pana in urma cativa ani sa iti echipezi casa cu panouri fotovoltaice, pompa de caldura sau ministatii de epurare pareau deziderate foarte indepartate, in ultima vreme au intrat pe piata din Romania si producatori romani de astfel de echipamente, unele chiar extrem de inovative si mult mai scazute ca pret fata de cele de import.
Cel mai mare producator roman de pompe de caldura este un grup de firme din Oradea, Termocasa. Castigatori ai Medaliei de aur la Salonul International de Inventica de la Geneva in 2018 si 2019, firma romaneasca a furnizat, anul trecut, jumatate din pompele de caldura vandute pe piata din Romania.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
Luni, intr-un interviu preelectoral cu strategul lui Donald Trump, Steve Bannon, fostul jurnalist, actualmente propagandist…
Statele Georgia, Michigan, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin si, posibil, Arizona sunt cele care vor…
Rusia utilizeaza din ce in ce mai mult gaze neidentificate in cea mai recenta tactica…
O alerta de incendiu a fost anuntata, luni seara, la Centrul de Ingrijire si Asistenta…