externe

Presshub: Ce a facut Orban in primele 10 zile de la preluarea presedintiei Consiliului UE

Ungaria a preluat de la 1 iulie presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene. Asumarea acesteia de catre Guvernul maghiar nu este lipsita de controverse din cauza tensiunilor aparute in ultimii ani intre Budapesta si Bruxelles.

In ultimii ani, Ungaria a intrat in nenumarate conflicte cu UE. Oficialii de la Bruxelles au criticat in repetate randuri masurile iliberale pe care Guvernul de la Budapesta le-a luat sub conducerea lui Viktor Orban, precum restrangerea unor drepturi si atacarea statului de drept.

Din cauza nerespectarii principiilor statului de drept, Blocul Comunitar a decis sa inghete fondurile europene care au fost alocate Ungariei in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, potrivit revistei Internationale Politik.

Orban a raspuns sanctiunilor impuse de Comisia Europeana cu privire la incalcarea statului de drept prin blocarea activitatii Uniunii. Budapesta s-a opus in mai multe randuri propunerilor UE de a oferi ajutor financiar Ucrainei.

Aceste blocade sunt folosite de catre Guvernul maghiar ca forma de santaj asupra institutiilor europene. Premierul Orban urmareste sa primeasca astfel anumite concesii.

De exemplu, Ungaria a blocat un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina in decembrie 2023, dar apoi au renuntat la opozitie, in februarie, dupa ce dorintele lui Orban au fost indeplinite, conform Politico.

De asemenea, Viktor Orban este singurul lider european care are relatii bune cu conducatorii Federatiei Ruse si Chinei, tari fata de care Uniunea Europeana ramane precauta.

Presedintia Consiliului UE este asumata prin rotatie de guvernele statelor membre la fiecare sase luni, conform tratatelor UE. Chiar daca aceasta presedintie nu vine cu multe beneficii, statele care o detin pot determina agenda Consiliului.

Oficialii europeni si-au exprimat in mai multe randuri ingrijorarile cu privire la preluarea presedintiei de catre Ungaria. Astfel, Parlamentul European a adoptat o rezolutie pe 18 ianuarie in care s-a pus la indoiala capacitatea Guvernului ungar de a-si asuma acest rol.

Ungaria si-a propus sa abordeze sapte teme principale in programul sau: competitivitatea globala a UE, politica de aparare europeana, extinderea Uniunii, migratia ilegala, politica de coeziune, politica agricola comuna si probleme demografice.

Orban propune ca procesul de extindere a Uniunii Europene sa se concentreze asupra regiunii Balcanilor de Vest. Alegerea nu este intamplatoare deoarece aceasta regiune are o importanta strategica pentru Ungaria din prisma proximitatii geografice (pe care o are cu tarile balcanice).

Mai mult, din aceasta regiune face parte si Serbia, stat condus de Presedintele Aleksandar Vucic cu care Orban isi imparte viziunea iliberala. Cei doi lideri au declarat ca se sustin reciproc in 2022, scrie Hungary Today.

Premierul ungar doreste si o noua abordare in politica externa a UE prin imbunatatirea relatiilor cu Turcia si China. Aceasta este o alta perspectiva care face ca alegerile Ungariei sa fie controversate. Relatiile dintre UE si Turcia nu sunt in cel mai bun stadiu al lor din cauza regimului autoritar impus de Recep Tayyip Erdogan, conform Deutsche Welle.

In ceea ce priveste China, aceasta tara este vazuta de Uniune ca fiind „un competitor economic si un rival sistemic.” Chiar si asa, Orban doreste o apropiere de China.

Agenda presedintiei maghiare la Consiliul Uniunii Europene pare, mai degraba, o agenda proprie a Guvernului de la Budapesta, relateaza Internationale Politik.

De altfel, obiectivele Premierului maghiar pot pune Blocul Comunitar intr-o situatie delicata.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: viktor orban

Recent Posts

Filiera Crin Antonescu – Dragos Dobrescu – Mircea Geoana. Vanghelie a fost si el cooptat, pe langa „Grupul de la Dubai si Monaco”, in campania lui Geoana

Campania lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale este coordonata de Rares Manescu, care la randul…

2 ore ago

Atentionare privind inundatiile pe Dunare. Care sunt punctele critice din Romania

Autoritatile supravegheaza atent sectorul romanesc al Dunarii, in contextul unei viituri care va determina cresterea…

2 ore ago

Un tanar a intrat in primaria din Curtea de Arges si a amenintat paznicii cu un briceag

Un tanar din judetul Arges a fost retinut de politisti, dupa ce a intrat in…

2 ore ago

Comercianti retinuti pentru vanzarea de pesticide expirate agricultorilor

Trei barbati din Buzau au fost retinuti dupa ce politistii au descoperit ca vindeau pesticide…

2 ore ago

Romgaz va lansa o emisiune de obligatiuni in euro

Principalul producator si furnizor de gaze naturale in Romania va lansa in curand o emisiune…

2 ore ago