Presshub: Cum a ajuns justitia din Romania un sistem piramidal, controlat de o mana de oameni

news

Andrea Chis

Cum a ajuns justitia din Romania un sistem piramidal. Fosta judecatoare Andrea Chis a realizat o radiografie critica a sistemului judiciar din ultimii 6 ani si a analizat oportunitatea si aplicabilitatea legilor justitiei votate in acest interval.

Concluzia este ca „sistemul judiciar din Romania a devenit (…) o structura de tip piramidal, ce poate fi controlata de cei aflati in varf, adica de o mana de judecatori si procurori, in mainile carora se afla cariera fiecarui judecator si procuror din Romania”.

„Aceasta mare putere poate fi folosita intr-un mod adecvat sau inadecvat. Titlul studiului sugereaza o concluzie personala: puterea aceasta mare a fost si mai poate fi folosita inadecvat. Cu o mare putere vine sau ar trebui sa vina si o mare responsabilitate.

Cu toate acestea, tragerea la raspundere a celor care folosesc inadecvat, abuziv, o astfel de putere este foarte dificil de realizat in Romania, in circumstantele actuale, se arata in studiul lui Chis, publicat in revista Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale „Ion I.C Bratianu” al Academiei Romane.

Fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in intervalul 2017-2023, Andrea Chis arata ca, „intr-un singur deceniu, echilibrul dintre puteri a fost zdruncinat si, din anul 2017, asistam la un atac sistematic asupra independentei sistemului judiciar in toate componentele sale, de la independenta judecatorului si a procurorului individual, la cea a instantelor si a parchetelor”.

Autorul mai arata ca in acesti ani au fost inventate scenarii pentru a controla cariera oricarui magistrat din tara.

„In Romania, au fost create si implementate scenarii pe termen scurt, mediu si lung de reconfigurare a sistemului judiciar intr-o structura piramidala, care sa permita controlul absolut asupra carierei fiecarui judecator si procuror, control care poate fi utilizat pentru a promova anumite persoane in defavoarea altora sau pentru a sanctiona anumite persoane si pe altele nu, pentru comportamente similare, in functie de felul in care raspund sau nu la comenzi, atunci cand este cazul”, se arata in studiul lui Chis.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: