Cum a reusit Nicu Stefanuta sa fie primul candidat independent care a intrat in Parlamentul European fara sprijinul unui partid: politicianul si voluntarii au reusit sa mobilizeze tinerii la firul ierbii.
PRESShub a discutat cu Ioana Cucos, consiliera lui Nicu Stefanuta de la Bruxelles si responsabila de comunicare, pentru a afla care au fost momentele cheie ale campaniei electorale a europarlamentarului.
„Munca pentru acest rezultat a inceput devreme in timpul mandatului. Nu sunt niste teme scrise din pix in campania electorala, ci teme simtite, analizate, gandite in tot mandatul trecut, in ciuda parerilor sceptice ale celor care ne ziceau ca nu vom avea nicio sansa cu subiectele astea.
La urma urmei, daca pierdem, pierdem pentru ceva in care credem cu adevarat. Luptam pentru ceva ce poate fi continuat de mii de reprezentanti ai unei generatii. Asta a fost deviza noastra”, a explicat Ioana Cucos.
Consiliera europarlamentarului a povestit pentru PRESShub ca Nicu Stefanuta a muncit in timpul mandatului precedent alaturi de echipa sa de consilieri pentru rezultate concrete, care pot fi prezentate intr-o campanie electorala.
In iunie anului trecut, Nicu Stefanuta a lansat campania #ErasmusEquality cu care si-au propus sa puna presiune pe institutiile europene astfel incat bursa sa ajunga la 1.000E/luna/student.
Campania a inceput dupa ce acesta a reusit, in calitate de negociator-sef al Bugetului UE pentru 2023 o marire de 100E pentru fiecare bursa individuala, considerata de eurodeputat o imbunatatire, dar insuficienta pentru studentii romani.
„Votata in unanimitate de catre Grupul Verzilor Europeni, campania a luat amploare pe social media, cu ajutorul tinerilor studenti & organizatiilor de tineret.
Am avut si o petitie in sensul asta, semnata de mii de tineri. Vreau sa subliniez aici un lucru: Erasmus Equality nu este doar despre bani, desi mesajul nostru initial a fost sa facem bursele accesibile pentru toti studentii, nu doar pentru privilegiatii cu bani de la parinti.
Erasmus Equality este despre drepturile tinerilor romani care trebuie sa fie egale cu ale celor francezi sau nemti de exemplu.
Si aceasta egalitate nu se refera doar la sansa de a obtine o bursa. Se rasfrange si asupra urmatoarelor teme: accesul facil & demn la chirii accesibile, sanatate mintala, integrarea minoritatilor (comunitatea Queer si nu numai)”, a mai povestit Ioana Cucos.
Pentru a ajunge cat mai bine la tineri, Nicu Stefanuta impreuna cu echipa sa au organizat un press trip la Bruxelles cu influenceri unde au vrut sa le arate care este situatia in Parlamentul European.
„Vizita a avut loc in octombrie 2023 cu cei mai vocali creatori de continut care au acceptat vizita la acel moment pe temele astea sociale. Au acceptat pentru ca n-a fost niciun contract la mijloc, nicio presiune de promovare, nicio rugaminte sa dea macar tag la Nicu Stefanuta. Dragoste cu de-a sila oricum nu se poate. Insa noi am avut incredere maxima in ce promovam si pentru ce luptam”, a explicat Ioana Cucos.
In urma acestei experiente, au urmat evenimente cu si pentru tineri, unde acestia puteau sa ia parte la discutii deschise atat cu Nicu Stefanuta, cat si cu influencerii.
Asa au aparut serile „Gen, egalitate!”, evenimente concepute pentru tineri, unde se dezbateau fara filtru unele dintre cele mai sensibile subiecte pentru generatia actuala, subiecte ignorate totusi, de obicei, de cei mai muti politicieni.
Ioana Cucos a povestit pentru PRESShub ce diferentia „Gen, egalitate!” de alte evenimente, dar si de ce au devenit rapid populare printre tineri.
„Aveau influenceri, ONG-isti, organizatii de tineret, merch-uri interesante, sute de tineri! Noi eram „aia in verde” care stiau sa vorbeasca pe limba celor care au devenit electoratul nostru. Am stiut sa le dam ce vor, cu ajutorul influencerilor, singurele persoane publice in care ei mai au cat de cat incredere. Si e de inteles de ce”.
Datorita acestor evenimente, popularitatea lui Nicu Stefanuta a crescut rapid in randul tinerilor datorita temelor inedite ale acestor evenimente, dar si a speak-erilor prezenti.
Primul eveniment a avut loc pe 8 decembrie 2023, la Apollo, Bucuresti, urmat de altele in toata tara. Subiectul principal al primei seri „Gen, egalitate!” a fost drepturile tinerilor din Romania. Printre cei care au luat cuvantul la aceasta dezbatere s-au numarat Silviu Faiar, Aluziva si Anca Broasca.
A urmat un eveniment pe aceeasi tema la Sibiu care a pus la masa atat creatori de continut precum Magdyz, dar si psihologi precum Mara Miclea sau Codruta Rabagel si activisti de mediu precum Camelia Gui.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…