Categories: externe

Presshub: Cum ar putea incursiunea din Kursk sa schimbe cursul negocierilor de pace intre Rusia si Ucraina

Ofensiva ucraineana in regiunea ruseasca Kursk este un moment cheie care poate influenta viitoarele discutii de pace dintre cele doua parti implicate in conflictul ruso-ucrainean.

Conform unei analize realizate de Project Syndicate, Rusia si Ucraina se afla intr-o pozitie dificila care nu le permite niciuneia sa obtina o victorie militara decisiva. Desi incursiunea ucrainenilor pe teritoriul rusesc in Kursk este un progres de care armata ucraineana a avut nevoie pe campul de lupta, aceasta operatiune nu este deloc inovatoare.

Regimul de la Kremlin, suparat dupa intrarea ucrainenilor pe teritoriul rusesc, a raspuns actiunilor Kievului. Armata rusa a inregistrat un avans semnificativ pe frontul din Donbas, iar atacurile aeriene impotriva oraselor ucrainene au devenit din ce in ce mai agresive.

De aceea, acest conflict poate fi solutionat nu pe campul de lupta, ci prin negocieri intre cele doua parti implicate, potrivit Project Syndicate.

Ofensiva Ucrainei pe teritoriul Rusiei ar putea avea un impact semnificativ asupra negocierilor de pace, oferind Kievului un avantaj strategic in eventualele discutii cu Moscova. In acest context, Statele Unite si aliatii lor ar putea intensifica cooperarea cu guvernul ucrainean pentru a ajuta la valorificarea acestei pozitii favorabile, elaborand un plan concret care sa faciliteze un armistitiu si, ulterior, o solutionare diplomatica a conflictului.

Citeste si: Analiza. UE intareste strategia de reducere a riscurilor in privinta influentei Chinei

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, si-a exprimat in aceasta vara deschiderea pentru inceperea discutiilor diplomatice cu Rusia dupa participarea sa la Summit-ul pentru Pace organizat in luna iunie in Elvetia.

Aceasta este o schimbare a pozitiei liderului de la Kiev care, initial, a sustinut ca negocierile cu Vladimir Putin pot avea loc numai dupa restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei.

Cu putin timp inaintea ofensivei ucrainene din Kursk, au avut loc negocieri diplomatice discrete intre Rusia si Ucraina privind un posibil acord pentru protejarea rutelor de transport de marfuri civile din Marea Neagra. De asemenea, erau planificate discutii pentru un acord care sa interzica atacurile asupra infrastructurii civile. Cu toate acestea, incursiunea ucraineana in Kursk a dus la suspendarea acestor negocieri.

Din cauza razboiului, Ucraina se confrunta cu probleme logistice si economice. Desi a fost adoptata in luna iunie o lege care extinde mobilizarea militara, Ucrainei ii este din ce in ce mai greu sa isi asigure forta de munca necesara pentru a sustine apararea propriei tari. In acelasi timp, infrastructura energetica este constant tinta atacurilor rusesti astfel ca 50% din capacitatile de productie a energiei electrice sunt scoase din uz, relateaza Project Syndicate.

O alta problema cu care se confrunta Kievul este impredictibilitatea livrarilor de ajutoare militare dinspre SUA si UE. Aceste temeri apar in contextul in care in SUA urmeaza noi alegeri prezidentiale care pot afecta oferirea de sprijin Ucrainei.

Cel mai important factor este, insa, moralul populatiei. Dupa mai mult de doi ani de razboi, un sondaj arata ca ucrainenii sunt obositi si s-au saturat de acest conflict, iar 50% din populatie sustine inceperea negocierilor cu Kremlinul, conform Project Syndicate.

Ofensiva ucraineana in Kursk poate fi analizata din doua perspective. Pe de-o parte, aceasta ofensiva arata ca Kievul nu mai este dispus sa negocieze. Pe de alta parte, Zelenski a folosit retorica discutiilor diplomatice pentru a ascunde acest atac de pe teritoriul Rusiei.

Este posibil ca niciuna dintre aceste perspective sa nu fie corecta, deoarece oficialii ucraineni percep incursiunea armatei in Kursk ca o modalitate de a-si consolida pozitia in eventualele negocieri. Potrivit Project Syndicate, razboaiele tind sa escaladeze inainte de a incepe discutiile diplomatice, un scenariu care ar putea fi valabil si in acest conflict.

Ucraina trebuie sa se grabeasca in a incepe discutiile diplomatice pentru a profita de avantajul pe care ocupatia regiunii Kursk i-l ofera la masa negocierilor. Orice intarziere poate pune in pericol pozitia Ucrainei care este posibil sa fie nevoita sa se retraga din Kursk sau ca rusii sa avanseze in Donbas, ori ambele.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: kursk rusia

Recent Posts

Cine a aruncat cu benzina in Parlamentul Romaniei si a dat foc. Autoritatile nu l-au prins inca – VIDEO

Autoritatile au dat publicitatii imagini cu barbatul care a incendiat o incapere din Parlament. Peste…

O oră ago

ICCJ a transat chestiunea privind stabilirea nivelului maxim de salarizare aflat in plata pentru functii similare

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis o sesizare a Curtii de Apel…

3 minute ago

Tudose ii acuza de „invidie” si „rautate” pe liberali: „Este un succes al lui Marcel Ciolacu. Este un succes al PSD”

Romania a obtinut cea mai importanta pozitie in Comisia Europeana, un post de vicepresedinte executiv…

O oră ago

Incendiu la Parlament declansat intentionat de un individ. 300 de oameni au fost evacuati, o persoana a facut atac de panica

Un incediu a avut loc, marti, in sala Constantin Brancusi a Parlamentului. Focul a izbucnit…

2 ore ago

Ciolos lauda Guvernul Ciolacu: „A negociat bine interesul Romaniei la varful Comisiei Europene. Toti cei care au negociat trebuie felicitati”

Dacian Ciolos, fost presedinte REPER, a laudat marti guvernul pentru modul in care a negociat…

2 ore ago