Cum rezolvi problemele cu e-Factura, noul sistemul impus de la 1 ianuarie, prin care relatia intre doua societati comerciale se realizeaza exclusiv electronic.
Scopul declarat al Guvernului este sa combata evaziunea, prin inregistrarea tuturor facturilor emise intre companii intr-un registru unic digital detinut de ANAF. Deocamdata, e-Factura nu a reusit decat sa incurce firmele mici.
Antreprenorii s-au trezit ca trebuie sa mearga in persoana la ghiseele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sau chiar la firmele ce emit semnaturi electroice, pentru a putea sa foloseasca programul. Procedurile sunt complicate, iar Romania a ales un sistem e-Factura dificil, mult mai elaborat decat in alte tari. Franta, de exemplu, a mers pe o procedura mai simpla si etapizata.
PRESShub a vorbit cu mai multi antreprenori, care au povestit experienta lor cu e-Factura, de la 1 ianuarie pana acum. Interesant este ca unii nu au dorit sa-si decline identitatea, de teama unor eventuale „razbunari” din partea inspectorilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Proprietarul unei microintreprinderi a explicat ca problemele sale au inceput chiar dinainte sa interactioneze propriu zis cu sistemul e-Factura, mai exact de cand a incercat sa-si faca o semnatura electronica, fara de care nu poti sa emiti facturi in format digital.
„Problema este ca toata tevatura asta putea fi ocolita daca in tara se introduceau cartile de identitate cu cip. Pentru solutia de centralizare a tuturor facturilor, a carei logica toata lumea de buna credinta o intelege, s-a apelat, in schimb, la firmele care ofera semnaturi digitale, care nu sunt cele mai serioase din lume. Primul pas, foarte complicat, este sa obtii o semnatura digitala”, a explicat antreprenorul pentru PRESShub.
Desi toate societatile care ofera semnaturi digitale spun ca procesul este unul facil, ce poate sa fie realizat din confortul propriei case, oamenii de afaceri din companii mici, care nu au angajati specializati, se lovesc de mai multe obstacole.
Una dintre acestea este ca sistemul de verificare video a companiilor care emit semnatura electronica nu functioneaza tot timpul. Unii antreprenori s-au vazut sunt nevoiti sa mearga fizic la sediul firmei, pentru a-si confirma identitatea.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…