Presshub: Cum se politizeaza o companie de stat. Un studiu de caz

news

Politizarea companiilor de stat este una dintre problemele pe care Romania trebuie sa le rezolve, la solicitarea Comisiei Europene, pentru a primi fondurile din PNRR. La fel ca si in cazurile altor beneficii de care se agata guvernul Romaniei, cum ar fi pensiile speciale, sporurile pentru bugetari, nici politizarea consiliilor de administratie sau de supraveghere nu pare sa fie mai simplu de rezolvat, din motiv ca in aceste organisme ajung persoane bine plasate in partidele aflate la guvernare sau sustinute de acestea.

De pilda, in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, o companie in care statul are 58% din actiuni, prin Secretariatul General al Guvernului, si care are monopol pe piata, asigurand transportul energiei electrice in Romania, din cei sapte membri ai Consiliului de supraveghere, doi sunt de la PNL, doi de la PSD, doi apropiati de cele doua partide, deci si sustinuti de acestea, iar unul este specialist. Aceeasi politizare se regaseste in mai toate consiliile de administratie sau de supraveghere ale institutiilor de stat sau unde statul este actionar majoritar.

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, avertizeaza ca Romania risca sa piarda miliarde de euro din PNRR, din cauza neindeplinirii jalonului legat de reforma companiilor de stat, in privinta carora PSD si PNL blocheaza in continuare orice schimbare.

Celine Gauer, sefa PNRR, a avertizat, la randul ei, guvernul de la Bucuresti ca aceste exceptii nu vor fi acceptate, sustine USR.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: