Presshub: Decontarea concediului de odihna neefectuat, noua metoda de a stoarce bani de la buget

news

Curtea Constitutionala

Bugetarii speciali au gasit o noua modalitate de a-si majora veniturile prin decontarea concediului de odihna neefectuat. Este cazul personalului Curtii Constitutionale (CCR). In 2022, 12 angajati ai institutiei nu si-au luat concediu de odihna si au cerut ca acesta sa fie platit.

Printre ei, Gheorghe Stan, membru al CCR, care a incasat anul trecut 59.823 de lei, aproape 12.000 de euro, pentru ca nu a intrat in concediu de odihna in 2023.

Am intrebat CCR cati angajati ai institutiei au procedat similar cu judecatorul Stan, cati bani a platit institutia de stat pentru aceste concedii de odihna neefectuate si care este baza legala a acestor compensari in bani.

„In luna decembrie a anului 2023 au fost platite zile de concediu de odihna neefectuate in anul 2022 pentru un numar de 12 angajati ai Curtii, in cuantumul total de 368.274 lei brut. Baza legala: art.90 din Legea nr.361/2023 privind personalul Curtii Constitutionale”, ne-a transmis departamentul juridic al CCR.

Asta inseamna ca cei 12 angajati au primit, in medie, cate 30.600 de lei brut, pentru ca nu au plecat in concediu in 2022.

Codul Muncii, articolul 146, alineat 4 spune clar: „Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca”.

Cu toate acestea, judecatorul Stan este in continuare angajatul CCR si a primit compensatii in bani pentru concediul neefectuat.

Ce spune articolul 90 din legea privind personalul CCR, adoptata in decembrie 2023, la care face referire raspunsul primit de Presshub in baza legii privind liberul acces la informatiile de interes public? „In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, va fi elaborat regulamentul care cuprinde, prin exceptie de la prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, norme proprii privind durata, desfasurarea si compensarea concediilor judecatorilor si personalului Curtii Constitutionale”, se arata in document.

Altfel spus, angajatii CCR nu se supun Codului Muncii, fiind exceptati printr-o alta lege.

Ei au propriul regulament privind concediile de odihna, regulament votat de… plenul Curtii Constitutionale. Am gasit documentul, din care aflam ca judecatorii CCR beneficiaza de un concediu de odihna de 35 zile lucratoare pe an.

Apoi, „pe durata concediului de odihna, judecatorii Curtii Constitutionale si personalul acesteia beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi, in nici un caz, mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile de baza cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva”.

In plus, „indemnizatia de concediu se plateste cu cel putin 5 zile inaintea datei plecarii in concediu” si „la plecarea in concediul de odihna, judecatorii Curtii Constitutionale si personalul acesteia beneficiaza de o prima de concediu, in conditiile legii”.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: