Presshub: Deficitul bugetar va exploda pana la finalul anului. Ce inseamna acest lucru pentru noi

news

Palatul Victoria

Deficitul bugetar va exploda pana la finalul anului, daca situatia inregistrata pana acum nu va fi remediata. Astfel, diferenta dintre incasarile statului si cheltuielile sale a ajuns in doar primele 3 luni ale anului la un minus de aproape 36 de miliarde de lei. Sau la 2,07% din PIB.

Guvernul Romaniei si-a asumat un prag al deficitului de 5% pentru intregul an, insa expertii se asteapta la un procent mai mare.

„Vestea privitoare la contul de executie bugetara preliminar este de 2,07% din PIB. Aici s-a creat o intreaga dezbatere asupra valorii deficitului bugetar la sfarsitul lunii martie, 35 miliarde lei. Mai optimist… merge spre 36 miliarde lei”, a declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos la inceputul lui aprilie.

Economistii se asteapta ca deficitul bugetar la final de an sa fie mai mare decat cel asumat de Guvern, iar aceasta situatie ar putea sa afecteze atat intreprinderile, cat si cetateni.

O alta problema cu care s-ar putea confrunta Romania este inghetarea fondurilor venite din partea Uniunii Europene, ceea ce ar opri dezvoltarea infrastructurii.

PRESShub a discutat cu Adrian Negrescu, expert in consultanta economica, despre nivelul la care ar putea ajunge deficitul bugetar la finalul anului.

Adrian Negrescu a aratat ca printre motivele pentru care Romania se confrunta cu probleme la bugetul de stat se numara cheltuielile generate de anul electoral, dar si faptul ca tara noastra si-a dublat extrem de rapid datoria publica.

„Cred ca acest iures al cheltuielilor va trebui la un moment dat stapanit, mai ales in a doua parte a anului, daca vrem sa ne mentinem un tinta de deficit de 5%. Asistam la un adevarat dezmat bugetar din perspectiva cheltuielilor tot mai mari pe care statul le are in acest an electoral.

Ce ingrijoreaza cel mai mult este ritmul de indatorare al statului, nu neaparat problema deficitului.

Ganditi-va ca statul roman s-a imprumutat cu vreo 400 de miliarde de lei in ultimii 3 ani si jumatate, ducand datoria publica la 800 de miliarde de lei, practic dubland-o. E un semnal de alarma pe care inclusiv agentiile de rating il trag in aceasta perioada legat de ritmul galopant in care Romania se imprumuta pentru a face fata provocarilor”, a precizat Adrian Negrescu.

Analistul economic se astepta ca la final de an sa avem un deficit bugetar chiar si de 7% din PIB, adica peste ceea ce si-a asumat Guvernul.

„In rest, fiind un an electoral, practic statul nu-si permite sa vina cu masuri de austeritate din perspectiva ritmului electoral. Altfel spus, vom incheia probabil anul cu un deficit de 6-7% din PIB.

Ce se intampla in momentul de fata sunt cheltuielile electorale pe care statul le pune in practica de la cresterea salariilor tuturor celor care cer ceva in in spatiul public, ma refer in principal la bugetari, la tot felul de facilitati fiscale si financiare pentru companiile de stat, pentru toti cei care pot aduce un argument electoral in perspectiva celor cinci runde de alegeri.”

Adrian Benta, consultant fiscal, a mentionat, in discutia cu PRESShub, ca deficitul cu siguranta va continua sa creasca, dar si ca modalitatile de a mentine situatia sub control sunt reduse.

„Ne asteptam ca deficitul sa fie mai mare la final de an. Masurile de reducere a deficitului bugetar aplicate pe care le vad eu in acest moment sunt in continuare finantarea din imprumuturi si din taxe mai mari.

Taxele mai mari deja le-au reglementat de anul trecut si vedem ca este jale cu microintreprinderile.

Asta este o masura gresita, pentru ca le vor scadea incasarile bugetare in zona de salarii, venituri din salarii si impozite pe salarii, pentru ca oamenii vor desfiinta contractele de munca. Probabil vor castiga ceva mai binisor la impozitul pe profit, dar nu suficient cat sa compenseze ce pierd pe la microintreprinderi”, a precizat Adrian Benta.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: