Presshub: Dupa 200 de ani. Un medic stabilit in Germania restaureaza casa familiei si o reda orasului
Familiei Hintz din Germania i se retrocedeaza casa stramosilor sai din centrul Clujului si, in 2016, Gyorgy Hintz o viziteaza prima data. Aici familia sa a trait si a muncit timp de peste 200 de ani.
Este casa farmaciei Hintz. Una dintre cele mai vechi din Transilvania. Construita pe ziduri romane, din doua case medievale, unite si inaltate in secolul al 18-lea, mutilata de comunisti, nationalizata, evacuata, transformata in muzeu, degradata. Trebuia restaurata.
A fost una dintre cele mai vechi farmacii din Transilvania. Din secolul 18 Tobias Mauksch are voie sa comercializeze aici leacuri, saruri, potiuni si licori de tot felul.
Aduce ingrediente din cele mai indepartate colturi ale lumii.
Intr-o cutie inca se mai pastreaza praf de mumie, in alta boabe de cafea excretate de pisica Civet din Asia, considerate antispasmodice si afrodisice sau parti din glanede anale de castor, pe care le credeau bune impotriva epilepsiei si a holerei… Un intreg travaliu al cunoasterii, la care participa siacesta parte de lume.
Cand casa si Farmacia ajung in proprietatea familiei Hintz, acesta isi continua misiunea de pionierat.
In 2018, incep planurile de restaurare. Sarpanta este in mare pericol sa se prabuseasca. Este angajata o firma de arhirtectura din oras sa faca planurile si alta sa restaureze intreaga cladire.
Un medic stabilit in Germania restaureaza casa familiei. Gyorgy Hintz al III ( toti barbatii din familie s-au numit Gyorgy, e o traditie) traieste de 40 de ani acolo.
Este chirurg oftalmolog. Hotarat sa refaca mostenirea stramosilor sai, va face intreaga renovare din banii lui. Cand il intreb, la inaugurare, cinci ani mai tarziu, cat a costat, imi raspunde: „Mai multe milioane de euro. Dar nu regret nimic. Era datoria si este bucuria mea.”
In 1949 casa este nationalizata, cu farmacie cu tot. Multe obiecte de aici se risipesc peste tot prin tara. Intre inventarele gasite si numarul obiectelor se vede cat de multe lucruri lipsesc. Unele sunt prin alte muzee din tara, altele de negasit.
Citeste mai mult pe presshub.ro.