Interesul cetatenilor americani pentru subiectele de politica externa este in scadere, acestia oferind o atentie sporita problemelor de politica interna.
Un sondaj realizat Ipsos pentru The Chicago Council on Global Affairs arata ca mai putin de 6 din 10 americani cred ca SUA ar trebui sa fie un actor implicat pe scena internationala, inregistrandu-se astfel un minim istoric fata de 1974 cand s-a facut primul astfel de sondaj.
Sondajul mai arata ca exista o diviziune pe linie ideologica ce depinde in mare masura de abordarea fiecarui partid fata de politica externa a SUA. Michael McFaul, profesor de profesor de studii internationale la Universitatea Stanford, indica pe blogul sau faptul ca Partidul Democrat si Partidul Republican au doua atitudini diferite de politica externa.
Democratii sunt internationalisti si, in consecinta, cred ca singurul mod de a asigura prosperitatea si securitatea SUA si de a promova valorile si idealurile americane (democratie, stat de drept, drepturi ale omului) este prin interactiunea deschisa cu lumea. Prin contrast, republicanii, reprezentati de Donald Trump in campania electorala de anul acesta, si-au insusit abordarea izolationista manifestata de candidatul lor pe timpul primului mandat de presedinte.
Prin urmare, sondajul arata ca o majoritate a democratilor, respectiv 68%, sprijina implicarea SUA in afacerile internationale, in timp ce doar 31% sunt impotriva acesteia. In cazul republicanilor, raportul dintre cei care sustin deschiderea SUA catre lume si cei care prefera izolarea tarii este mult mai echilibrat: 54% sunt in favoarea implicarii si 44% se opun.
Conform The Chicago Council on Global Affairs, republicanii erau cei mai aprigi sustinatori ai implicarii SUA in afacerile internationale pana in 2015, moment ce coincide cu anuntul primei candidaturi a lui Donald Trump pentru functia de presedinte.
O majoritate stransa – 54% – considera ca beneficiile implicarii SUA in problemele globale depasesc costurile. Separat pe categorii politice, 65% dintre democrati cred astfel, in comparatie cu 49% dintre republicani.
Cei care cred ca exista costuri mai mari decat beneficii se afla in minoritate, doar 45%. Defalcat pe categorii politice, un procent scazut de democrati, 35%, sustin acest lucru. Republicanii, in schimb, inregistreaza si aici tot 49%.
De altfel, jumatate dintre americani considera ca SUA au resursele necesare pentru a gestiona atat problemele interne, cat si cele internationale si ca statul lor este cel mai puternic si bogat din lume.
Rezultatul variaza in functie de convingerile politice ale electoratului. Printre democrati, 39% cred ca SUA dispune de resurse suficiente pentru a aborda atat problemele interne, cat si pe cele internationale, iar 26% sunt de parere ca tara este cea mai puternica si bogata din lume. Pe de alta parte, 57% dintre republicani considera ca SUA nu are resursele necesare pentru a rezolva problemele interne si internationale.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Un agent de politie penitenciara de la Penitenciarul Bistrita a fost prins in flagrant marti,…
Doua persoane, in varsta de 27 si 39 de ani, au fost prinse in flagrant…
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…