Presshub: Eoliene in Marea Neagra nu vor fi mai devreme de 2031. Mai are rost sa investim in gaz?
Eoliene in Marea Neagra nu vor putea fi instalatate mai devreme de 2031-2032, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, intr-un interviu acordat PRESShub. Deocamdata nu exista nici macar o lege care sa reglementeze activitatea off-shore wind pe platoul romanesc al marii.
„Nu avem inca o lege. Dar am lucrat foarte mult la acest proiect legislativ. E inceput dinainte de mandatul meu si am reusit sa-l concretizam, adoptandu-l in Guvern si inaintandu-l Parlamentului.
Este in procedura de urgenta. Ne asteptam ca pana in martie legea sa fie adoptata. A fost lucrata cu Departamentul de Stat din Statele Unite, cu institutiile similare din Olanda, Olanda fiind un campion european pe offshore wind, cu sprijinul Danemarcei si al altor state care sunt mai avansate decat noi pe proiecte de offshore wind”, a explicat ministrul Energiei.
Primele centrale eoliene in Marea Neagra vor incepe sa functioneze abia din 2031-2032, sustine Sebastian Burduja.
„Un proiect in sine, ca sa il faci, dureaza 5-7 ani. Nu este un proiect usor de executat. Pentru asta adoptam legea.
Dupa aceea, Ministerul Energiei va fi responsabilizat sa fac un studiu pe toata zona din Marea Neagra care tine de teritoriul romanesc si sa identifice ceea ce se numeste «go-to areas».
Deci, zonele in care un investitor se poate duce sa puna astfel de centrale eoliene, fara sa afecteze biodiversitatea, mediul, traseele pasarilor care trecut acolo si asa merge.
O serie de consideratii pe care si alte state le-au luat in calcul si asa ne-au sfatuit: «Domnule, nu intrati direct cu investitii, ca s-ar putea sa nu poata dezvolta. Mergeti si faceti un studiu pe toata zona»”, a precizat ministrul Energiei.
Studiu se va termina in 2025, la jumatatea anului, si pe baza sa vor fi dezvoltate capacitati punctuale, acolo unde sunt permise.
„Si vorbim de investitii foarte mari. Sunt investii de miliarde de euro. Atat costa sa faci un parc eolian care sa si renteze in offshore in Marea Neagra”, a mentoonat Sebastian Burduja.
Citeste mai mult pe presshub.ro.