Presshub: Finlanda confisca proprietati ale Rusiei pentru anexarea Crimeii, Romania le scuteste de impozite
In 2016, mai multe corporatii ucrainene au dat in judecata Federatia Rusa dupa ce aceasta a nationalizat infrastructura de productie si transport gaze din peninsula Crimeea, pe care o ocupase in 2014.
Ucrainenii au castigat la Haga despagubiri de 4,2 miliarde de dolari. Ei au incercat sa execute silit Rusia de aceasta suma in mai multe state.
In Romania, au apelat la societatea de avocati Filip.
La randul lor, avocatii au mers la executorul Bogdan Dumitrache, considerat drept unul dintre cei mai buni din bransa. Acesta a deschis un proces de recunoastere a hotararii arbitrale, insa dosarul a fost aruncat ca un cartof fierbinte de la o instanta la alta timp de un an de zile.
In cele din urma, executorul judecatoresc a renuntat la proces fara vreo explicatie. Reprezentantii casei de avocatura si executorul au refuzat sa dea vreo declaratie reporterilor PressHub.
In aceeasi cauza, Finlanda, tara care a aderat la NATO anul trecut, anunta confiscarea a 40 de proprietati.
Initial, ucrainenii au cerut despagubiri ”juste” de 5,2 miliarde de dolari, cea mai mare parte a lor (4,8 miliarde de dolari) pentru investitiile pe care le-ar fi facut in infrastructura de transport a gazelor. La acestea, se adaugau datorii de 25 de milioane de dolari catre Naftogaz anulate de Rusia si alte investitii conexe, in valoare de 6,4 milioane de dolari. In fine, ucrainenii mai cereau despagubiri pentru gazele inmagazinate in Crimeea, estimate la 331 milioane de dolari.
La suma principala, se adauga o dobanda compusa lunara de 9%, socotita de la data de 18 martie 2014 si pana la efectuarea platii. Dobanda ”compusa” inseamna ca ea se aplica la suma initiala, majorata in fiecare luna cu dobanda din luna precedenta, adica ”dobanda la dobanda”.
S-au scurs de la ocuparea peninsulei Crimeea 128 de luni, ceea ce inseamna ca la ora actuala despagubirile puteau ajunge la o suma fabuloasa.
Curtea de arbitraj de la Haga a acordat insa despagubiri principale de 4,22 miliarde de dolari, cu Euribor (rata medie a dobanzilor la imprumuturi interbancare, in euro) de 2% la 6 luni.
Citeste mai mult pe presshub.ro.