Germania se pregateste de alegeri legislative anticipate dupa prabusirea coalitiei de guvernare, iar campania electorala se va axa pe probleme de politica interna, amplificate de fragilitatea economica din ultimii doi ani. Rezultatul scrutinului va indica daca Germania este gata sa isi asume un rol de lider mai solid in Europa, mai ales in contextul razboiului din Ucraina.
Stefan Meister, sef al Centrului pentru Ordine si Guvernanta in Europa de Est, Rusia si Asia Centrala din cadrul Consiliului German pentru Relatii Externe (DGAP) a realizat pentru Internationale Politik Quaterly o analiza privind potentialul Germaniei de a deveni un lider al securitatii europene.
Germania se afla in mijlocul unei crize politice majore, declansata de destramarea coalitiei „semafor” dintre SPD, FDP si Verzi. Preocupata de propriile tensiuni interne, Berlinul are acum resurse limitate pentru a se implica in conflictul din Ucraina, iar perspectiva de a-si asuma un rol de lider in Europa devine tot mai indepartata.
Din cauza situatiei politice actuale, guvernul federal nu a reusit sa elaboreze un proiect de buget pentru anul 2025. Astfel, in eventualitatea in care Donald Trump s-ar hotari sa suspende ajutorul financiar acordat Kievului, Germania nu va putea sa acopere din bugetul propriu pierderea sprijinului american, noteaza Stefan Meister. Incertitudinea finantarii efortului de razboi va creste presiunea asupra Ucrainei de a termina razboiul cat mai repede.
Pe langa ruperea coalitiei de guvernare, partidul populist Alianta Sahra Wagenknecht (BSW) si partidul extremist Alternativa pentru Germania (AfD) inregistreaza o crestere in popularitate in randul alegatorilor germani. Recent, cele doua partide au obtinut rezultate destul de bune in alegerile regionale din landurile est-germane unde tema de campanie al acestor partide a vizat incetarea conflictului din Ucraina.
Potrivit statisticilor prezentate in analiza lui Stefan Meister, 49% din germanii din vest considera ca Ucraina trebuie sa lupte pentru a-si recupera teritoriile, iar 40% cred ca tara ar trebui sa cedeze teritorii in schimbul pacii. In estul Germaniei, situatia sta diferit. Aproape 52% din cetatenii est-germani sustin cedarea de teritorii in schimbul pacii si doar 38% considera ca Ucraina trebuie sa continue sa lupte.
In timpul campaniei electorale este de asteptat ca dezinformarea rusa sa exploateze diferentele de viziune privind Ucraina pentru a polariza societatea germana.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Discursul recent al lui Putin despre „noua ordine mondiala” la Clubul International de Discutii Valdai…