Listele uriase de semnaturi pentru ca un partid sau un candidat independent sa poata participa la alegerile europarlamentare reprezinta un obstacol anti-democratic, prin care romanilor li se blocheaza dreptul de a fi alesi si de a alege pe oricine vor. Pragul a fost decis in anii 1990, la intamplare.
Un partid trebuie sa stranga 200.000 de semnaturi 5pentru a se putea inscrie in alegerile europarlamentare. Pentru un candidat independent, situatia este si mai complicata: trebuie sa adune 100.000 de semnaturi.
In afara de PSD si PNL, care au numar mare de membri si organizatii raspandite la toate nivelurile administrative, inclusiv in mediul rural, celelalte partide se chinuie sa adune listele uriase de semnaturi.
Situatia a fost complicata de comasarea alegerilor, pentru ca trebuie stranse in acelasi timp semnaturi pentru alegerile locale (1% din numarul de alegatori din localitate) si pentru europarlamentare.
Mai mult, increderea populatiei in politicieni este la cele mai scazute niveluri din ultimii 30 de ani, prin urmare multi sunt reticenti sa-si dea datele personale (este obligatoriu sa fie mentionate seria si numarul cartii de identitate) unor necunoscuti, pe strada.
Din informatiile PRESShub, chiar si USR, care are deja experienta cu astfel de actiuni, strange cu greu cele 200.000 de semnaturi necesare. Situatia este si mai complicata pentru candidatii independenti, care nu au intotdeauna forta financiara si logistica de a aduna 100.000 de semnaturi.
Partidele si candidatii au ca termen limita 10 aprilie pentru a se inscrie in alegerile pentru europarlamentare.
Uniunea Europeana nu prevede nimic despre modul in care se nominalizeaza candidatii, acest aspect fiind lasat la libera alegere a statelor membre.
In aceste conditii, Romania este tara cu cele mai restrictive conditii de inscriere la alegerile europene, potrivit unui studiu comparativ realizat de catre Asociatia pentru Minti Pertinente (AMPER).
Alte doua tari cu un numar mare de semnaturi sunt Danemarca si Italia, dar la distanta de Romania, totusi: in Danemarca este nevoie de 72.200 de semnaturi, in Italia intre 30.000 si 35.000 de semnaturi.
„Media europeana este de 11.136 de semnaturi, daca este inclusa Romania, si de 3.745 de semnaturi daca Romania este exclusa. (…) Un simplu calcul arata ca Romania are un prag de semnaturi mai mare de 9 ori fata de media europeana”, mentioneaza studiul AMPER.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…