Expozitia in memoria cunoscutei disidente anticomuniste Doina Cornea, gazduita de Muzeul de Arta din Cluj-Napoca pana de curand, nu a suscitat interes pentru autoritatile centrale sau locale.
„Cu exceptia vicepresedintelui Consiliului Judetean, responsabil pentru cultura, care a participat la vernisaj, nicio autoritate locala sau centrala nu a avut curiozitatea sa viziteze expozitia”, ne-a declarat Leontin Horatiu Iuhas, fiul Doinei Cornea.
Din pacate, casa in care a trait Doinea Cornea nu este transformata in casa memoriala nici in ziua de astazi si nu este nici clasificata ca monument istoric, avizele de la Bucuresti lasandu-se asteptate.
A fost „casa memoriala Doinea Cornea” doar pentru cateva zile. De ce Romfilatelia a refuzat sa emita un timbru omagial Doina Cornea si cat de dificil este sa strangi bani pentru activitati culturale in Romania, dar si care sunt proiectele la care este nevoie de ajutorul fiecarui cetatean care doreste sa faca un gest marunt pentru o cauza mare, explica domnul Leontin Horatiu Iuhas, intr-un interviu pentru PRESShub.
PRESShub: Domnule Leontin Horatiu Iuhas, de trei ani exista Fundatia Doinea Cornea. Casa in care a locuit Doinea Cornea, transformata in casa memoriala, ar trebui sa fie un monument istoric de referinta pentru judetul Cluj. Cum au fost acesti trei ani?
Leontin Horatiu Iuhas: In primul rand, doresc sa va multumesc pentru faptul ca va interesati de casa mamei, de stadiul in care se afla demersurile pentru protejarea ei si, implicit, pentru faptul ca nu ati uitat-o pe mama.
Intr-adevar, in curand se vor implini trei ani de cand am infiintat Fundatia Doina Cornea si unul dintre obiectivele principale, probabil cel mai important in acel moment, a fost salvarea casei. Trebuie totusi sa va dezamagesc…
Casa nu este inca transformata in casa memoriala si nu este nici clasificata ca monument istoric. Lucrurile merg in Romania mult mai greu decat ne-am dori noi! Acesti trei ani au fost plini. Fundatia imi ocupa tot timpul si, bineinteles, ma bucur ca este asa.
In urma cu trei ani, dumneavoastra ati avut initiativa ca Primaria Cluj-Napoca sa cumpere casa in care a trait Doina Cornea si sa o tranforme in monumentul care este acum. Ce alt sprijin a venit din partea autoritatilor?
Asa cum va spuneam, din dorinta de a salva aceasta locuinta pe care eu o consideram incarcata de istorie – de istoria noastra recenta, cea care din pacate se invata prea putin in scoli – am infiintat fundatia. Apoi, la sugestia prietenului meu Marius Oprea, am luat legatura cu domnul Emil Boc, primar al Clujului.
Cu toata neincrederea pe care mi-o manifestasem fata de propunerea lui Marius, trebuie sa recunosc, domnul primar Emil Boc a imbratisat din primul moment ideea achizitionarii de catre Primarie a casei si transformarea ei intr-o casa memoriala.
Chiar mi-a spus ca transformarea acestei case se integreaza perfect intr-un proiect pe care il are pentru Cluj: realizarea unui circuit al caselor memoriale din oras.
Am constatat foarte curand dupa aceea ca in Cluj, practic nu exista case memoriale… Cele cateva care exista sunt gestionate sau de persoane fizice, cum e casa compozitorului Sigismund Toduta, sau de institutii publice, cum e cazul casei memoriale Ioana Petrescu. Pot fi vizitate doar cu o programare prealabila.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a acuzat Biserica Angliei ca este „corupta de…
Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a anuntat ca, de la debutul perioadei de supraveghere…
Aproximativ 8.000 de soldati nord-coreeni au fost desfasurati in regiunea Kursk din Rusia pentru a…
Informatii ale serviciilor secrete israeliene sugereaza ca Iranul pregateste lansarea in zilele urmatoare a unui…
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, joi, despre solicitarea presedintelui PNL Nicolae Ciuca, catre premierul…
In statul mexican Sinaloa, autoritatile le-au transmis locuitorilor sa nu se costumeze joi seara de…