Manifestul de la Bucuresti al Europa Nostra. Programele europene si nationale de finantare si regulamentele si procedurile de achizitii publice ar trebui sa fie modificate, pentru a include principiul calitatii in proiectele de restaurare si in interventiile care pot afecta patrimoniul cultural – a fost una dintre concluziile sesiunii Agora politicilor publice, cu care s-a incheiat marti Summitul European al Patrimoniului Cultural, organizat la Bucuresti de federatia Europa Nostra.
Din dezbaterile participantilor au fost extrase principalele recomandari si observatii, care vor fi dezvoltate intr-un document de politici publice, care va fi cunoscut drept Manifestul de la Bucuresti.
Principalele recomandari sunt:
• Unificarea si coordonarea grilelor de calitate, care acum exista in mai multe documente la nivel european (New European Bauhaus, Davos BauKultur, Principiile de Calitate ICOMOS), pentru a putea sa fie aplicate in orice fel de investitie si cu orice sursa de finantare, precum si pentru a fi adaptate la prioritatile de politica publica europeana, in special cele legate de schimbarile climatice, schimbarile sociale, gestionarea riscurilor.
• Introducerea obiectivelor de patrimoniu in toate programele de finantare de la nivel european,
• Asigurarea de educatie, formare si conversie profesionala, care sa faca posibile aceste schimbari, deoarece in acest moment nu exista suficiente resurse profesionale in domeniu.
• Aplicarea principiilor calitatii inclusiv in investitiile cu fonduri private si atragerea de fonduri private pentru protejarea patrimoniului.
• Sustinerea accesului tinerilor la profesiile patrimoniului cultural, prin mecanisme care sa sprijine angajatorii, mai ales ca o buna parte dintre acestia sunt institutii publice si organizatii neguvernamentale.
„De la aceste puncte cheie care au reiesit din dezbatere va fi gandit si elaborat Manifestul de la Bucuresti, care va fi utilizat in relatia cu autoritatile europene, pana la urmatorul Summit al Patrimoniului European, ce va avea loc in 2025, la Bruxelles. Ceea ce este important este ca oamenii si decidentii sa inteleaga ca introducerea principiilor calitatii inseamna de fapt cresterea calitatii vietii cetatenilor”, a afirmat Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, secretar general Europa Nostra, in mesajul de inchidere a lucrarilor.
Aproape 800 de profesionisti, promotori ai conservarii patrimoniului cultural din Europa si din Romania, precum si oficiali s-au reunit la Bucuresti, intre 6 si 8 octombrie, in cadrul Summitului European al Patrimoniul Cultural 2024, organizat de Europa Nostra, cea mai mare federatie de organizatii neguvernamentale de profil de pe continent. Evenimentul a avut loc pentru prima data in Romania si a fost organizat sub patronajul Presedintelui Romaniei, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii si al Primariei Generale a Capitalei. In cadrul Summitului a avut loc pe 7 octombrie si Ceremonia de acordare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra.
Proiectul de reabilitare Biserica Saseasca din Alma Vii – Romania este marele castigator al anului 2024 al Premiilor Europene pentru Patrimoniu, fiind recompensat atat cu un Grand Prix, cat si cu Premiul Publicului.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…