Presshub: Noul Club de Presa, un vehicul de influenta politica si propaganda anti-occidentala

politica

Anul trecut pe 3 mai, de Ziua Mondiala a Presei, a avut loc la Crowne Plaza din Bucuresti lansarea oficiala a Clubului de Presa. Initiativa infiintarii ar apartine, dupa unele declaratii ale fondatorilor, lui Maricel Pacurariu, patron al televiziunii Realitatea Plus si om de afaceri cu dosare si condamnari penale la activ.

Ideea a fost infaptuita de gruparea autointitulata pretentios Clubul de Gandire Gold, masata injurul radioului Gold FM. Printre acestia Cozmin Gusa si fiul, Sorin Rosca Stanescu, Razvan Savaliuc, Iosefina Pascal, Razvan Dumitrescu, Marius Ghilezan. Initiatorii pretindeau ca organizatia stransese la acea data peste 500 de membri jurnalisti si entitati media.

Actiunea a fost prezentata public ca o urgenta, pentru a apara libertatea presei in Romania in fata autoritatilor care o „calca in picioare”. Printre obiectivele enuntate erau lupta impotriva Consiliului National al Audiovizualului (CNA) definit ca „hingher”, precum si impotriva jurnalistilor „sorosisti”.

Discursurile de la fata locului n-au facut economie la terminologia asteptata: deontologie, onoare, unitate, valori, libertate. Mihai Rusu s-a distins prin redefinirea „puterii a patra”, care este simbolic presa, ca „putere a cincea”. Fosta voce a Europei Libere de la Munchen a creionat in termeni belicosi viitoarea relatie a acestei „forte a 5-a” cu autoritatile:

„Clubul de presa cred ca trebuie sa aiba menirea cu toti cei care suntem aici, ca atunci cand stam de vorba cu ministri, cu presedintele tarii, cu seful guvernului, ei sa tremure in fata noastra si nu noi”.

Asociatia apare in Registrul National ONG cu nr.1537/A/2023 sub titulatura Noul Club de Presa la adresa Strada Frumoasa 20, sediul firmelor lui Pacuraru. Disocierea nou-vechi face trimitere la vechea asociatie patronala media, consacrata sub numele de Clubul Roman de Presa (CRP), infiintata si inregistrata cu nr.1250/A din1998, dar inactiva de mai multi ani.

Indira Crasnea, ultimul presedinte al CRP, ne-a declarat ca organizatia exista, insa in urma cu opt ani membrii sai au decis inghetarea activitatii. Cat priveste similitudinea denumirii, jurnalista a opinat ca „probabil s-au folosit la limita de numele Clubului Roman de Presa fiindca a fost tinut minte, avea notorietate”.

Exista si alte asemanari evidente. „De altfel, si in organizarea interna tot de la CRP”, a adaugat jurnalista cu o nota de ironie.

Intentia de a se substitui Clubului Roman de Presa a fost la vedere in declaratiile fondatorilor Clubului de Presa. Inca din iarna anului trecut s-a vorbit public despre „reinvierea” CRP, fara sa existe nicio legatura legala intre CRP si actualul Club de Presa. Cativa membri de acum au fost si membri CRP in trecut, dar aceasta nu justifica perpetuarea confuziei.

Cozmin Gusa declara la Radio Gold FM ca incercase cu cativa ani in urma sa coalizeze patronatul unor televiziuni de stiri intr-un club de presa. S-a deplasat la Belgrad pentru a-i cere fugarului Sebastian Ghita acordul pentru RTV, dar planul a esuat.

Consfintirea din 3 mai 2023 a Clubului a fost asadar considerata o renastere a vechiului club si anuntata cu entuziasm la Realitatea TV: „Zi istorica! Marcam renasterea Clubului de Presa din Romania”.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: