Presshub: O echipa de cercetatori de la Craiova avanseaza un sistem inteligent de depistare a anomaliilor congenitale
Ideea a pornit de la o experienta personala a tinerei cercetatoare Smaranda Belciug, de la Universitatea Craiova. S-a intamplat ca medicul sau sa considere ca fatul avea o restrictie de crestere intrauterina. „Din fericire, statistica din mintea mea mi-a tras niste semnale de alarma, iar eu am reusit sa demonstrez ca era doar o eroare, deoarece din punct de vedere statistic nu erau corect interpretate datele, iar, dupa o reverificare mai atenta, doctorul a revenit asupra diagnosticului si copilul meu s-a nascut la termen”, spune Smaranda Belciug.
Inovatia va putea fi pusa in practica, daca societatea va fi interesata. „Primul pas ar fi transferul tehnologic catre industrie. Obstacolele cele mai mari sunt reprezentate de lipsa finantarii. In rest, cam tot poate fi rezolvat, dar cand vine vorba de bani, depinzi de altii si atunci e cel mai greu”, spune tanara conferentiar.
Smaranda Belciug este conferentiar universitar la Departamentul de Informatica, Facultatea Stiinte, Universitatea din Craiova si conducator de doctorat in Informatica la Institutul de Matematica al Academiei Romane Simion Stoilow. In anul 2022, a primit Premiul Academiei Mihai Draganescu pentru doua monografii aparute la Springer-Nature si Elsevier. Este membru asociat al Societatii Regale de Medicina din Marea Britanie si editor la mai jurnale Springer si Elsevier.
Smaranda Belciug a fost cooptata ca expert in cadrul programului European Commission Horizon Europe Health Research Programme si Expert E-COST. A publicat numeroase studii in jurnale internationale. Domeniile ei de competenta sunt Inteligenta Artificiala, stiinta datelor, data mining si biostatistica. Din 2022, este directorul proiectului de cercetare PN-III-P4-PCE-2021-0057 – Recunoasterea formelor si detectia anomaliilor in morfologia fetala utilizand Deep learning si invatare statistica.
– Ati parcurs mare parte din proiectul dvs de cercetare. Va rog sa ne descrieti tema, ce ati realizat si ce aduce nou aceasta inovatie in depistarea anomaliilor congenitale?
Ideea noastra a fost de a realiza un sistem inteligent de decizie care sa semnaleze potentialele anomalii congenitale ale fatului in trimestrul al doilea de sarcina.
Ceea ce ne propusesem in acest proiect a fost dus la bun sfarsit, si anume sa avansam o idee de la nivelul de maturitate tehnologica 2 (i.e. – formularea conceptului tehnologic) la un nivel de maturitate 3 (i.e. – demonstrarea functionalitatii conceptului la nivel analitic si experimental).
Sistemul inteligent imbina Inteligenta Artificiala si Invatarea Statistica pentru a raspunde urmatoarelor cerinte: a) ghidarea sondei doctorului pentru a obtine imagini mai bune, b) detectarea, masurarea si stocarea automata a planurilor fetale (i.e. – abdomen, creier, etc.), c) semnalarea unor potentiale anomalii fetale.
In literatura de specialitate, sistemele dezvoltate se ocupa de o singura parte a fatului in vederea semnalarii unor anomalii si nu folosesc un comitet de algoritmi de Inteligenta Artificiala si Invatare Statistica, care lucreaza intr-un mod competitiv, colaborativ pentru a asista doctorul. Un astfel de sistem nu exista inca pe piata.
Citeste mai mult pe presshub.ro.