Presshub: Ocolul Silvic Bucovina este suspectat ca a folosit nade feromonale pentru infestarea unei paduri sanatoase
Garda Forestiera Nationala a anuntat pe 8 septembrie ca a descoperit un caz de infestare a padurilor cu nade feromonale menite sa atraga daunatorii intr-o padure sanatoasa din comuna Moldovita.
Conform informatiilor obtinute in exclusivitate de saptamana.online, Garda Forestiera Suceava a descoperit intr-o padure administrata de Ocolul Silvic Bucovina din Campulung Moldovenesc mai multe nade feromonale. Nadele feromonale au fost identificate in Unitatea de Productie XIX, unitatile amenajistice 328-329, din cadrul acestui ocol silvic privat, paduri situate in perimetrul comunei Moldovita.
Conform datelor si informatiilor initiale Garda Forestiera din Suceava a deschis o ancheta in acest caz privind acte de infestare intentionata a padurii, dupa ce intr-o padure proprietate privata, aflata pe teritoriul comunei Moldovita, au fost gasite patru posibile nade feromonale amplasate pe arbori, au anuntat reprezentantii Garzii Forestiere, intr-un comunicat de presa.
„In cadrul unei actiuni desfasurate intr-o padure proprietate privata, aflata pe raza comunei Moldovita, au fost gasite patru posibile nade feromonale amplasate pe arbori intr-o proprietate de aproximativ 10 ha”, anunta Garda Forestiera Nationala.
In urma solicitarii de informatii, Garda Forestiera ne-a confirmat urmatoarele:
„Faptele la care se refera comunicatul Garzii Forestiere Suceava au fost constatate pe raza Ocolului Silvic Bucovina, Unitatea de Productie XIX, unitatile amenajistice 328-329”.
Ocolul Silvic Bucovina este o unitate privata care administreaza padurile mai multor proprietari de padure, majoritatea fiind primarii. Acesti proprietari sunt organizati in Asociatia Proprietarilor de Paduri Bucovina. Ocolul silvic Bucovina are in administrare padurile comunelor Straja, Horodnic de Sus.
Ocolul Silvic Bucovina a propus exploatarea numai in anul 2023 pentru comuna Straja a unui volum de masa lemnoasa de peste 3.400 metri cubi, cu depasirea valorilor prevazute in amenajamentul silvic, pe motiv ca sunt taieri accidentale.
Taierile accidentale sunt folosite in exces pentru justificarea taierii padurilor, o metoda clasica de extragere a lemnului si de exploatare irationala, adica peste ceea ce poate produce o padure in mod normal, sub pretextul imbolnavirii arborilor sau a doboraturilor.
Citeste mai mult pe presshub.ro.