Armenia si Azerbaidjan negociaza un tratat de pace dupa razboiul din 2020 pentru Nagorno-Karabah. Rusia, pana acum concentrata pe conflictul din Ucraina, isi redirectioneaza atentia spre Caucazul de Sud, interferand in aceste discutii de pace.
La patru ani de la incetarea confruntarilor militare asupra regiunii Nagorno-Karabah dintre Armenia si Azerbaidjan, sansele de a incheia o pace durabila intre cele doua state sunt in scadere, potrivit Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa. Armenia spera ca un acord de pace sa fie semnat cu tara vecina pana in luna noiembrie.
Chiar si asa, este greu de crezut ca cele doua parti vor conveni asupra unui acord pana atunci. Baku a transmis Erevanului faptul ca nu se poate semna niciun acord de pace pana ce mentiunile indirecte despre pretentiile teritoriale nu sunt indepartate din constitutia armeana.
In acelasi timp, Armenia sustine ca, de fapt, Azerbaidjanul este cel care are pretentii teritoriale asupra teritoriului sau. Totusi, prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan, a recunoscut anul trecut ca legea fundamentala a tarii sale contine mentiuni privind revendicari teritoriale in preambul, dar a subliniat ca Armenia nu mai are in prezent nicio aspiratie asupra teritoriului azer.
Nikol Pashinyan intentioneaza oricum sa modifice constitutia Armeniei prin referendum in 2027. Astfel, daca Azerbaidjan nu renunta la pretentia sa ca Erevanul sa isi schimbe constitutia, semnarea unui acord de pace intre cele doua tari devine putin probabila inainte de acea data, relateaza Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa.
Un alt obstacol cu care se confrunta cele doua state este faptul ca nu au reusit sa semneze un acord pentru normalizarea relatiilor. In urma negocierilor, numai 13 din cele 17 articole ale acordului au fost agreate de ambele parti. Restul de 3 articole sunt partial agreate, iar ultimul punct este parte a unei dispute mai ample.
In august, Armenia si-a exprimat dorinta de a semna un astfel de acord care sa contina doar punctele agreate de ambele parti. In schimb, Baku nu este de acord cu aceasta miscare, subliniind ca este nevoie ca toate articolele sa fie aprobate de ambele parti. Insa, este dispus sa accepte un document intermediar pana la finalizarea negocierilor pentru ultimele patru puncte din acord.
Citeste mai mult pe presshub.ro.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…