pagina verde

Presshub: Panourile solare de incalzire a apei. Avantaje si dezavantaje

Panourile solare de incalzire a apei repezinta una dintre cele mai accesibile solutii pentru reducerea consumului de energie din surse clasice.

Aceste panouri solare termice folosesc energia soarelui pentru a aduce apa la o temperatura ridicata. Acesta este un dispozitiv ce transforma energia soarelui in energie termica, care incalzeste apa menajera.

In contextul incalzirii globale accentuate si a temperaturilor record inregistrate in Romania in ultimii ani, toti mai multi consumatori aleg solutia de incalzire a apei pe timp de vara cu ajutorul panourilor solare si a rezervoarelor de apa montate pe acoperisuri.

Printr-un astfel de dispozitiv, se obtine gratuit energie pe care inainte trebuia platita in mod regulat, luna de luna.

Un panou de incalzire, impreuna cu recipientul de apa, costa intre 1.000 si 2.500 de lei, in functie de numarul de cilindri, capacitatea bazinului si calitatea materialelor folosite pentru constructia dispozitivului.

Mai nou, aceste dispozitive pot fi montate rapid pe sol, apa fiind pompata cu presiune si incalzita de cilindrii, fara a fi necesara montarea la inaltime.

Un alt avantaj major a acestei instalatii este ca apa fierbinte din rezervor se pastreaza calda chiar si peste noapte, dimineata temperatura acesteia fiind aproape la fel ca in seara precedenta.

„Imi pare rau ca nu am facut aceasta investitie mai repede. Toata vara avem apa calda, in zilele insorite chiar frige.

Pe langa instalatia de la baie, am tras suplimentar doua tevi cu apa calda si rece chiar aproape de locul unde fac de obicei gratarul. Aici, la tara, ajuta foarte mult”, a declarat o clienta din judetul Botosani care are de doi ani montat panoul pe o anexa a locuintei.

Chiar daca soarele nu este foarte puternic, apa din rezerevor ajunge la 50-55 de grade Celsius la o temperatura a mediului exterior de 18 – 20 de grade, daca panoul este montat corect.

Dezavantajele acestor instalatii ar fi de ordin estetic, cele mai multe fiind montate pe acoperisurile caselor.

In plus, pe timp de iarna, rezervorul de apa trebuie golit, la fel si instalatia pana la baie, fiindca apare riscul de inghet.

Un alt minus al instalatiei de apa calda ar fi depunerile de calcar. La 2 sau 3 ani, trebuie desfacute tuburile si curatate de calcarul care se depune inevitabil. Acesta afecteaza randamentul de incalzire al apei.

In cele mai multe zone din tara, Panourile solare de incalzire pot fi folosite din aprilie pana in octombrie, patru luni pe an fiind inutilizabile.

In Romania, panourile solare cele mai vandute sunt cele de 135 de litri, cantitate suficienta pentru consumul de apa calda zilnica pentru trei persoane.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Trei tineri din Suceava, retinuti la doua zile dupa ce au vandalizat nu mai putin de 51 de autoturisme

Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…

38 de minute ago

Aproape 1,5 milioane de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfintii Mihail si Gavriil

Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…

O oră ago

Incidente violente la Amsterdam, dupa ce grupuri de musulmani au atacat fanii echipei de fotbal Maccabi Tel Aviv – VIDEO

Multimi islamiste au dezlantuit joi seara la Amsterdam atacuri violente asupra suporterilor evrei, dupa un…

O oră ago