Presshub: Pendulul Britanic
Pendulul Britanic. Tsunami – ul politic care a rasturnat de la putere Partidul Conservator acum o saptamana este asemanator cu cel cu care se confrunta Emmanuel Macron sau Joe Biden.
Vorbim despre respingerea clasei politice clasice si despre o miscare anti – establishment. Spre deosebire de Franta sau SUA in Marea Britanie populismul nu este asa de pregnant. Infrangerea conservatorilor era previzibila, nu insa si amploarea ei.
Costul vietii a crescut vertiginos in ultimii ani, iar impozitele sunt cele mai mari din 1950. Cazurile de utilizare a bancilor alimentare aproape s-au dublat in cinci ani.
Serviciul National de Sanatate (National Health System – NHS) are 7,6 milioane de cazuri care numai in Anglia, aproape triplu fata de acum 10 ani. Cazurile de boli de lunga durata au crescut cu o treime dupa aparitia Covid-19.
Din cele 3,4 milioane de persoane care pretind acum pensii de invaliditate, mai mult de o treime au tulburari psihiatrice. Inchisorile sunt supraaglomerate. Infractiunile minore au nevoie de sase luni pentru a ajunge la judecata. 40% din universitati au deficit.
Nemultumirea in privinta implicarii Marii Britanii in razboiul din Irak in 2003; socul crizei economice din 2008; polarizarea votului din 2016 pentru parasirea UE, haosul politic care a urmat Brexitului au contribuit la starea de spirit a electoratului.
Cele 400 de miliarde de lire sterline cheltuite cu Covid si impactul razboiului Rusiei in Ucraina au impins inflatia din Marea Britanie la nivelul maxim din ultimii 40 de ani.
O mare greseala a lui Rushi Sunak a fost aceea ca a decis convocarea alegerilor fara sa anunte pe multi dintre liderii partidului. Chiar si fostul premier David Cameron a fost anuntat cu o seara inainte.
Intentia premierului britanic a fost cunoscuta numai de un cerc restrans de consilieri. Aceasta se pare ca a fost si una din cauzele infrangerii conservatorilor.
Lui Rishi Sunak i s–a reprosat ca asculta si se consulta de obicei numai cu cei de langa el. Conform unor opinii convocarea alegerilor in sine a fost o greseala.
Sunak nu avea de ce sa convoace alegerile inainte de inceputul anului 2025. Nici campania electorala a conservatorilor nu a stralucit. Nu au stiut sa isi atraga personal competent, iar managementul campaniei a fost haotic.
O alta mare gafa a fost calatoria premierului in Normandia pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la debarcarea din Normandia. Calatoria a fost planificata cu mult inainte de convocarea alegerilor.
Staff–ul de campanie hotarase ca va fi acolo pentru evenimentele la care participau veteranii, dar ca se va intoarce acasa in loc sa participe la pranzul liderilor mondiali a doua zi.
Prin contrast, Starmer a fost in Franta si a avut inteligenta de a ramane, fiind fotografiat cu numerosi lideri, inclusiv cu presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy.
Situatia conservatorilor a fost ingreunata si de ministrii care nu doreau sa fie legati de campanie sau care luptau pentru a-si pastra locurile.
Acestia au refuzat uneori il sustina pe Sunak. Unii parlamentari nu au vrut ca premierul sa le viziteze circumscriptiile, pentru a nu dauna propriilor campanii.
Citeste mai mult pe presshub.ro.