Presshub: Problematica ridicarii sanctiunilor impuse Rusiei de catre SUA – Ce ar putea face in mod real Trump, in cazul in care ar reajunge presedinte

analize

Donald Trump, sanatate mintala, dans, propagandisti, rusi

In contextul alegerilor prezidentiale din Statele Unite, fostul presedinte Donald Trump a declarat ca razboiul din Ucraina nu ar fi inceput in timpul mandatului sau si ca, daca va fi ales din nou, va negocia un acord pentru a pune capat conflictului in termen de 24 de ore de la preluarea functiei.

Aceste afirmatii ridica un puternic semn de intrebare cu privire la fezabilitatea unei astfel de promisiuni si la modalitatile prin care un lider poate influenta un conflict international de asemenea anvergura.

O analiza realizata de Just Security, un forum online american specializat in problemele legate de securitate, democratie, politica externa si drepturile omului, isi propune sa explice un subiect complex – posibilitatea ridicarii sanctiunilor impuse Rusiei de catre presedintele Statelor Unite.

Sanctiunile economice aplicate Rusiei de catre Statele Unite si aliati constituie un instrument important in contextul negocierilor pentru incheierea conflictului, fiind menite sa exercite presiune asupra regimului lui Vladimir Putin. Totodata, sanctiunile reprezinta unul dintre cele mai puternice instrumente ale politicii externe americane, insa atat implementarea, cat si ridicarea acestora sunt reglementate de un cadru legislativ complex. Asadar, in acest context, apare in mod natural intrebarea: Cat de multa putere are, de fapt, presedintele SUA in ceea ce priveste ridicarea sanctiunilor economice impuse Rusiei?

In general, presedintele Statelor Unite dispune de o marja de manevra considerabila in ceea ce priveste impunerea sanctiunilor economice, cu precadere in momentul declararii de catre acesta a unei situatii de urgenta nationala, in conformitate cu Legea IEEPA (International Emergency Economic Powers Act). Prin intermediul acestei legi, presedintelui i se confera autoritatea de a impune sanctiuni atat statelor, cat si persoanelor fizice care reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale, economiei sau politicii externe a Statelor Unite – fara necesitatea aprobarii ulterioare de catre Congres. Cu toate acestea, odata ce sanctiunile sunt impuse, revocarea acestora este mult mai complicata din punct de vedere legislativ si chiar politic.

Potrivit Just Security, sanctiunile impuse impotriva Rusiei, in special dupa anexarea Crimeei in 2014 si interventia militara in Ucraina din 2021, sunt reglementate nu numai de IEEPA, ci si de alte acte legislative care limiteaza drastic flexibilitatea presedintelui in ceea ce priveste revocarea acestora. De exemplu, Legea CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) din 2017 si Legea REPO (Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians Act) din 2024 au introdus conditii riguroase pentru justificarea de catre seful statului a ridicarii sanctiunilor.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: