Presshub: Prosumatorul de energie termica, un concept nou, ce ar putea schimba termoficarea in Romania | Interviu cu Sergei Faschevsky, Norsk Energi

news

Casa Verde, fotovoltaice, fonduri, regiunea Centru, epuizate, 2 minute

Prosumatorul de energie termica, care sa contribuie la sistemul centralizat de termoficare, asa cum o face prosumatorul de energie electrica in prezent, ar putea fi o solutie pentru problemele cu incalzirea blocurilor care exista in Bucuresti.

Sistemul centralizat trebuie sa ramana, este opinia lui Sergei Faschevsky, consultant la Norsk Energi, organizatie independenta fondata in 1916 in Norvegia, pentru a oferi solutii in domeniul energiei.

Este cel mai eficient energetic si cel mai prietenos cu mediu. Dar are nevoie de o schimbare de mentalitate si de tehnologie.

Norsk Energi este partenerul Freedom House Romania in proiectul „Alfabetizare energetica, pentru o Romanie eficienta si sustenabila. Transfer de cunostinte si cresterea constientizarii intre Romania si Norvegia”.

Prin acest program, Sergei Faschevsky, cu expertiza indelungata in sistemele de energie din Norvegia, a capatat o perspectiva si a situatiei din Romania.

PRESShub a discutat cu acesta despre asemanarile si diferentele dintre Norvegia si Romania, in ceea ce priveste sistemele de energie, despre ce ar trebui sa faca statul roman pentru a moderniza sistemul sau, despre folosirea gazului si a sistemelor alternative, mai putin poluatoare.

PRESShub: Prima intrebare porneste de la ceea ce am discutat la Bucuresti, in martie, cand ati participat la Energy Forum. Ati afirmat ca toata lumea vorbeste despre electricitate, panouri solare si eoliene, dar exista putine dezbateri despre termoficare si despre cum putem face tranzitia catre un sistem mai prietenos cu mediul. Ce schimbari trebuie sa faca Romania pentru ca incalzirea si racirea apartamentelor sa fie mai eficienta si mai putin poluanta?

Sergei Faschevsky: Exista o expresie care spune ca cea mai buna energie este cea care nu se consuma. Asadar, pasul numarul unu este sa ne asiguram ca imobilele sunt eficiente energetic, ca sunt bine izolate si ca performanta lor energetica este conforma cu standardele stricte moderne.

Dau ca exemplu o gradinita din Norvegia care, conform standardului din 1997, consuma aproximativ 300 de kilowati ora, pe metru patrat, pe an. Aceasta era situatia acum 30 de ani.

Din 2017, exista un nou standard care apropie cladirile de asa-numitul concept de „cladiri pasive”. Astfel, norma de consum pentru gradinitele din imobilele moderne este de aproximativ 87 de kilowati pe ora, metru patrat, pe an.

Asadar, de peste trei ori mai putin.

Dar nu toate cladirile sunt noi. Prin urmare, este foarte important sa se stabileasca un cadru institutional care sa impinga municipalitatile si autoritatile care administreaza acest imobilele publice sa le faca mai eficiente din punct de vedere energetic. Iar cererea de incalzire va fi mult mai mica. Si investitiile vor fi, de fapt, mult mai mici.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: