news

Presshub: Romanii nu se tem de rujeola, o boala extrem de contagioasa si mortala

Romanii nu se tem de rujeola, desi este o boala extrem de contagioasa (un singur pacient poate infecta alte 20 de persoane) si mortala (1 din 50 de copii risca sa moara, dar este fatala si pentru adulti).

Neincrederea in medici si autoritati, in general, este mai puternica decat frica pierderii propriilor copii. Credinta intr-un mit fals, demontat de zeci de specialisti din intreaga lume, este mai solida decat spaima de sechelele cu care poate ramane un sugar bolnav de rujeola, de la orbire pana la dereglari ireversibile ale creierului.

Minciunile spuse de politicieni ticalosi sunt mai eficiente decat toate argumentele aduse de experti cu zeci de ani de cercetari in spate.

Si peste toata aceasta supa cu efecte devastatoare s-a turnat si o comunicare slaba din partea Ministerului Sanatatii, care nu stie, de fapt, cui se adreseaza.

PRESShub a discutat cu doctori, psihologi si sociologi, pentru a afla de ce nu se mai vaccineaza romanii cu un vaccin testat de 45 de ani si care si-a dovedit eficacitatea de-a lungul mai multor generatii, inclusiv a celor care acum ezita sa-si protejeze, la randul lor, copiii.

Un bolnav de rujeola poate infecta pana la 20 de alte persoane. Este printre cele mai contagioase boli din lume. Mai grav, se transmite cand pacientul inca nici nu afiseaza primele simptome. Prin urmare, nu exista un avertisment pentru cei de langa el, care se pot infecta oricand.

Rujeola are risc de mortalitate incredibil de mare. Si nu doar in randul copiiilor. Din 2023 pana in prezent, din cele 9.000 de persoane infectate, 9 au murit. Dintre morti, 60% au fost adulti, potrivit dr. Doina Azoicai, presedintele Comisiei de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sanatatii.

Cei mai afectati sunt copiii nevaccinati si adultii cu alte probleme medicale.

Primii doi copii care au murit in actualul val de epidemie de rujeola (declarata ca atare in decembrie 2023 de Ministerul Sanatatii si aflata in desfasurare n.r.) au fost sugari. Unul dintre ei avea doar sapte luni.

„Realitatea este ca rujeola este o boala care are o mortalitate de pana la 2%. Asta inseamna ca 1 din 50 de copii care se imbolnavesc risca sa moara. Daca scapa, exista un risc sa faca panencefalita sclerozata subacuta. Nu este o boala usoara, nu este o raceala. Este o boala severa”, a explicat dr. Cristian Apetrei, profesor de Boli Infectioase si Microbiologie, Universitatea din Pittsburg (SUA).

„De la enefalita rujeoloasa poti sa mori, caci se produce o afectare pulmonara, asa-numita pneumonie cu celule gigant. Am avut noi un pacient internat, ventilat mecanic, nu putea respira, se chinuia ca un peste pe uscat.

Este ingrozitor de severa boala pulmonara produsa de rujeola. Mai mult, sunt copii care pot sa ramana orbi dupa chestia asta, sa faca afectare oculara severa.

Dar sa zicem ca ai noroc si ai scapat, n-ai facut o forma foarte grava. Unele persoane, cu anumita susceptibilitate imuna, pot face, la 6-7 ani dupa izbucnirea epidemica, panencefalita sclerozanta subacuta.

O complicatie a creierului, care este uniform mortala. Este ca boala vacii nebune, o boala demielinizanta. Un copil care a trecut prin rujeola si aparent este perfect normal paralizeaza progresiv, face covulsii, face insuficienta respiratorie si moare”, a avertizat si dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, membru permanent in consiliul etic al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

In ciuda acestor riscuri majore si a complicatiilor pe care le produce, rata de vaccinare in Romania a scazut in ultimii zece ani cu mult sub nivelul minim de protectie, respectiv 94-95%.

Acoperirea vaccinala cu prima doza de ROR (vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeoloei) este, in prezent, de 78% la nivel national si de doar 62% pentru a doua doza.

Mult sub necesarul pentru a obtine acea „imunitate de turma”, despre care multi au auzit pentru prima data in timpul pandemiei de COVID-19.

In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a declarat epidemia nationala de rujeola la 5 decembrie 2023 si pentru a limita extinderea acesteia a implementat o serie de masuri, printre care vaccinarea cu o doza suplimentara de vaccin ROR a copiilor cu varsta cuprinsa intre 9 si 11 luni, potrivit unui raspuns oferit PRESShub.

Aceasta nu este prima epidemie de rujeola din Romania in ultimul deceniu. Un episod grav a avut loc intre 2016 si 2019. Atunci, peste 18.700 de persoane (copii si adulti) au fost infectate, iar 64 au murit.

Pandemia de COVID-19 si nemeroasele minciuni care s-au spus in cei trei ani au inrautati si mai tare situatia.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Razvan Exarhu, reactie controversata dupa ce si-a parcat BMW-ul pe trotuar. Furtuna pe retelele de socializare: „Foarte urata reactia lui” – VIDEO

O filmare in care Razvan Exarhu, realizator al emisiunii Morning Glory (Rock FM), se comporta…

13 ore ago

„Ghinderiada”: elevii unei scoli din Zarnesti au sarbatorit Ziua Mondiala a Animalelor strangand ghinde pentru ursii de la Sanctuarul AMP Libearty

Cu ocazia Zilei Mondiale a Animalelor, elevii Scolii Gimnaziale din Zarnesti au adunat, vineri, aproape…

13 ore ago

Israelul ar trebui sa caute „alternative” la lovirea infrastructurii petroliere din Iran, spune Biden

Nicio administratie americana „nu a ajutat Israelul mai mult decat mine”, iar premierul israelian, Benjamin…

13 ore ago

Atacul unei bande din Haiti a lasat in urma 70 de morti, inclusiv copii

Cel putin 70 de persoane, inclusiv trei sugari, au fost ucise de membrii unei bande…

13 ore ago

Seceta din Brazilia coboara nivelul apei din portul Manaus din padurea tropicala amazoniana la cel mai mic nivel din ultimii 122 de ani

Portul fluvial Manaus, cel mai mare oras din padurea tropicala amazoniana a atins vineri cel…

13 ore ago

A fost prins autorul tentativei de jaf de la o banca din Iasi

Politistii din Iasi l-au prins pe autorul tentativei de jaf armat de la BCR. Este…

13 ore ago