life

Presshub: Stiinta, nu pseudostiinta. Sofia, la 102 ani, ia lectii de astronomie de la o profesoara din Elvetia

E vara. La buletinul meteo de dimineata, crainicul a anuntat, cum o face zilnic, ca temperaturile vor fi ridicate si „aerul irespirabil”.

Sofia s-a uitat pe cer, de la fereastra caminului pentru varstnici din Fiser a vazut cum cinci zile la rand cerul a ramas ca sticla.

„Rar sa nu vezi un nor pe cerul nostru atatea zile la rand !”, imi spune in timp ce strabatem satele din Tara Ovazului „Daca nu ploua acum doua zile, mureau si paserile cerului de sete! Acum, bine ca a dat iarba, au si vitele ce manca.”

Pe sub fereastra ei trece in fiecare dimineata turma de vite. Iese s-o vada de fiecare data. Erau 40 dar, proprietarul a dat zece dintre ele la taiat. Priveste dealurile, palcurile de padure ramase in picioare.

„Noi, aici, mai avem padure ca stramosii nostri s-au ingrijit sa nu taie de tot si sa planteze. Cand eram copii ne duceam cu parintii la plantat. Tata lua puietii, facea gropitele si noi puneam copacelul acolo si trageam pamant. Fiecare aveam pomi si in gradina si la poarta.

Nu era sat fara pomi. Vedeti perii de la porti? Sunt pusi de pe vremea sasilor. La noi toti aveam.

„La poarta casei parintesti, eu cu tata am pus parul care e si acum”

Multi i-au taiat, dar ma bucur cand mai vad ca au ramas. Pomul iti da sa mananci, iti tine umbra si aer, oxigen.”

La umbra arborilor de pe langa bisericile fortificate sasii petrec pentru ca in august, in fiecare miez de vara, ei vin la Festivalul Saptamana Haferland.

Sofia Folberth s-a nascut la Crit, in 1922, de Petru si Pavel. Anul acesta a implinit 102 ani. A invatat la scoala din sat, sapte clase obligatorii plus un an de religie. Scoala lor era singura cladire cu etaj la vremea cand a fost ridicata. La scoala invatau greaca, latina, germana, romana.

Elevii scolii din Crit aveau, acum o suta de ani, sala de muzica si instrumente, nici la gradinita nu erau primiti daca nu stiau sa cante la un instrument.

In curtea scolii aveau un cos de baschet, popicarie, o bara de gimnastica, o scara suedeza pentru gimnastica si un teren de fotbal. Aveau pepiniera si luau lectii de horticultura. Niciun elev nu termina scoala fara sa stie sa planteze, sa altoiasca si sa ingrijeasca pomii, plantele, campurile. Aveau si biblioteca.

In 1870, la inaugurarea noii cladiri cu etaj a scolii, preotul Schuster a tinut o cuvantare in care spunea ce-si doreste pentru scoala lor, necesarul de materiae didactice, lucruri care nu se gaseau orinude la vremea aceea.

Cuvantarea a ajuns in ziare din Germania, Ungaria, Austria si s-au pomenit ca primesc o Enciclopedie din partea unei tipografii, o harta a Europei si un glob pamantesc din partea Ministerului Culturii din Ungaria, o carte de Anatomie din Germania si multe caiete de la binevoitori din toata Europa. Depanam amintiri si ne indreptam spre un eveniment mai putin obisnuit.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: camin fiser

Recent Posts

Shin Bet acuza oficial Iranul ca a pus la cale asasinarea premierului Benjamin Netanyahu si a ministrului Apararii, Yoav Gallan. Sunt prezentate si detalii

Iranul a pus la cale asasinarea premierului Benjamin Netanyahu, a ministrului apararii Yoav Gallant si…

4 ore ago

UE inaspreste masurile pentru anihilarea flotei petroliere din umbra a Rusiei. Moscova a infiintat numeroase companii-paravan

Utilizarea de catre Rusia a „flotei din umbra” este o tactica cheie pentru eludarea sanctiunilor…

2 ore ago

Sondaj INSCOP: Daca alegerile viitoare ar avea loc duminica viitoare, in marea finala prezidentiala ar intra Mircea Geoana si Marcel Ciolacu

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research releva ca, daca alegerile prezidentiale ar avea…

4 ore ago