Presshub: Sunt prosumator din 2021. Cat am asteptat, ce am primit

pagina verde

panouri fotovoltaice, montate invers, primaria Bacau, Dorel

Sunt prosumator din 2021. Dar acesta nu este un articol de descurajare, ci de avertizare asupra unor dificultati cu care se confrunta posesorii de sisteme fotovoltaice pentru energie electrica.

Programele de tip Casa Verde sunt azi coplesite de solicitanti. Statul finanteaza in proportie semnificativa, din bani europeni, sisteme de producere a energiei electrice sau a apei calde, solutii de anvelopare a locuintelor etc.

De cand criza energetica s-a accentuat, programele Ministerului Mediului, prin Agentia Fondului de Mediu (AFM), in special Casa Verde Fotovoltaice, au fost luate cu asalt: in cateva minute se epuizeaza locurile afisate online.

Anul 2019, cand am aplicat pentru un sistem de panouri fotovoltaice prin Casa Verde, a fost lejer pentru solicitanti: depuneai la Administratia Judeteana a Fondului pentru Mediu (AJFM) un dosar simplu cuprinzand copie carte identitate, extras de carte funciara a casei si dovada ca nu ai datorii la stat.

Mai completai un formular-cerere cu date de identificare. In august 2019, cand am depus cererea, nu erau cozi, nu era imbulzeala. Dar depunerea se facea fizic, nu online, ca mai tarziu.

Urma o asteptare nedefinita, pana se aprobau:

Dosarul depus de solicitant, verificat administrativ
Lista de firme care se inscrisesera pentru a executa lucrarile de instalare a sistemelor

Asteptarea s-a dovedit lunga, dar cum inca nu era criza energetica, nu era graba. Dupa un an, in august 2020, am semnat un Contract de finantare nerambursabila cu AFM, prin care mi se acordau, ca beneficiar, 20.000 lei, reprezentand valoarea cheltuielilor eligibile pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 KW.

La suma asta, contributia mea era de 2.000 lei. Contractul promitea ca implementarea proiectului se va face in 8 luni, iar monitorizarea timp de 6 ani.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: