Presshub: Toamna ca vara. Cum s-au schimbat anotimpurile si ce vremuri rele prevesteste vremea buna

news

Bucuresti in vara

Toamna ca vara. Sunt 27 de grade afara, e sfarsit de octombrie si strazile pline de oameni ca-n serile toride de vara. Copiii au ramas in pantalonii scurti din vacanta, pe retelele sociale curg fotografii cu pomi infloriti sau lebede care plutesc inca pe lacuri de munte. Orasenii se plang de invaziile insectelor care altlminteri ar fi trebuit sa hiberneze deja.

Meteorologii anunta ca vremea va fi mai calda decat normal in perioada 30 octombrie – 27 noiembrie 2023 si ca temperaturile se vor mentine toata luna in jur de 22-25 de grade Celsius in sudul, sud-estul si estul Romaniei.

Blogurile sunt pline de invitatii la excursii pe munti si-n zone pitoresti, ca la inceputul unui sezon turistic. La terase nu mai gasesti locuri goale. In sfarsit, toata lumea pare sa se bucure.

In ultimii ani am mai trait cate un octombrie fierbinte, ne-am obisnuit, l-am pus pe seama verii indiene. Un anotimp care nu exista decat in nordul Americii.

Acolo i se spune vara indiana sau „Al cincilea anotimp”. Shakespeare, in „Henry IV”, numeste perioada calda din luna lui octombrie „All Halloween Summer”.

Celebra expresie „vara indiana” (indian summer) e despre caldura de octombrie care scotea animalele din barlog. Indienii credeau ca un zeu le face acest hatar, sa se mai bucure de vanatoare inainte de venirea iernii. Melodia lui Joe Dassin din 1975, „L’ete indien”, e despre vara din toamna.

Dar chiar avem o vara indiana in fiecare toamna? Biologul Alexandru Stermin crede ca nu, el numeste metaforic aceasta toamna prea calda, Apostolul Apocalipsei. „Chiar daca, pe termen scurt, aceste temperaturi record pare ca ne fac bine, pe termen lung lucrurile nu stau deloc asa”, avertizeaza el.

„Cresterea temperaturilor si prelungirea perioadelor de caldura, mai cu seama in emisfera nordica, acolo unde au fost inregistrate aceste recorduri pentru toamna in care ne aflam, afecteaza pe termen lung viata si dinamica ei, din care facem parte si noi”, explica biologul.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: