Categories: actualitate

Pressub: De ce nu ne vaccinam. „Cand cineva te minte repetat, il mai crezi, daca iti spune o data adevarul?”

De ce nu ne vaccinam intr-un numar suficient de mare pentru a fi protejati de rujeola, o boala care in mai putin de un an a infectat 10.000 de romani si a omorat 9?

De ce am avut cea mai scazuta rata de vaccinare impotriva COVID-19 dintre toate tarile Uniunii Europene, desi peste 3.400 de romani au murit in pandemie?

Sunt campaniile de comunicare si constientizare desfasurate de Ministerul Sanatatii relevante? Cum ar trebui sa arate o astfel de campanie, pentru a convinge o comunitate ca vaccinurile sunt sigure si o protejeaza?

Sunt intrebari la care ne-am gandit cu totii in ultimii ani, de cand rata de vaccinare impotriva unor boli extrem de contagioase si de mortale a scazut sub nivelul minim de protectie.

PRESShub a cautat raspunsurile, in cadrul trilogiei Science+ dedicata vaccinarii in Romania.
In primul episod, am aratat ca pana si nivelul de vaccinare impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR) a scazut la 62% (pentru a doua doza), in conditiile in care vaccinul ROR este folosit in Romania de 45 de ani, cu rezultate remarcabile si fara efecte secundare relevante.

Pentru a fi protejati de aceste boli contagioase (un singur pacient cu rujoela poate infecta alte 20 de persoane) si mortale (1 din 50 de copii bolnavi de rujeola risca sa moara, dar este fatala si pentru adulti), este nevoie ca minim 95% din populatie sa fie vaccinata.

Cum suntem mult sub acest nivel, Romania se afla, de anul trecut, in plina epidemie de rujeola. O epidemie care a facut deja victime si care este departe de a se incheia.

PRESShub a intrebat Ministerul Sanatatii care sunt directiile de comunicare pe care le-a gandit pentru ca romanii sa-si recapete increderea in vaccin si pentru a creste rata de vaccinare.

„Cu scopul de a sublinia rolul vaccinarii in lupta impotriva bolilor, la initiativa Regiunii Europene a OMS, este marcata anual Saptamana Europeana a Vaccinarii.

In luna aprilie a acestui an, sub sloganul «Spune NU rujeolei, spune DA vaccinarii!», ne-am indreptam atentia catre una dintre cele mai sigure metode prin care ne putem proteja impotriva bolilor grave – imunizarea prin vaccinare.

Astfel, la nivel national, specialistii din domeniu au desfasurat activitati de promovare a vaccinarii in toate judetele impreuna cu specialistii din directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti precum si cu mediatorii sanitari care au venit in sprijinul actiunii de imunizare a copiilor mai ales din zone defavorizate in care acoperirea vaccinala este foarte scazuta, cu scopul recuperarii la vaccinare a unui numar cat mai mare de copii precum si de constientizare a populatiei privind beneficiilor vaccinarii”, a explicat Ministerul Sanatatii.

Institutia a mai elaborat o strategie nationala de vaccinare si a promovat o lege a vaccinarii. De cat timp asteapta actul normativ in Parlament, aflati in randurile urmatoare.

Mai intai, insa, doctorii, psihologii si sociologii cu care a discutat PRESShub au ridicat o noua intrebare: cat de credibil este un mesaj care vine de la Ministerul Sanatatii, in conditiile in care romanii au cea mai mica increde in guvern si, implicit, in Ministerul Sanatatii?

„Sa ne gandim un pic: daca prietenul nostru, nu neaparat cel mai bun, un prieten, un amic, ne minte si o face in mod repetat, mai insereaza adevarul pe acolo, cata incredere am putea sa-i dam?

Ca el sa poata sa-si restabileasca reputatia, trebuie ca in mod constant si predictibil sa spuna adevarul”, a aratat Ioana Podina, psiholog, conferentiar la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Bucuresti.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sofer filmat in timp ce conducea cu viteza pe contrasens pe Drumul Expres Oradea – Bors II

Un sofer a fost filmat de alti participanti la trafic in timp ce conducea cu…

47 de minute ago

Ceasul de buzunar al lui Theodore Roosevelt, furat in 1987, a ajuns inapoi acasa

Ceasul de buzunar din argint al lui Theodore Roosevelt, primit cadou de la sora lui…

54 de minute ago

SUA: Un membru al consiliului de conducere al Universitatii din Nebraska propune sa aseze cenusa fanilor sub terenul de fotbal. Contra cost

Un membru al consiliului de conducere al Universitatii din Nebraska a propus o modalitate pentru…

O oră ago

Un baiat din Mehedinti s-a inecat in Dunare sub privirile tatalui sau. Niciunul nu stia sa inoate

Un adolescent in varsta de 17 ani din judetul Mehedinti s-a inecat in Dunare, sub…

2 ore ago

BEC nu vrea ca voturile sa fie renumarate in sectiile cu probleme: „Vom face recurs luni la decizia Curtii de Apel”

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Anamaria Revnic Calugarita, precizeaza, in urma anuntului REPER…

2 ore ago