Prestigiosul cotidian francez Le Monde, verdict dur despre Viktor Orban, dupa recentele turnee in Rusia si China: „Este doar un idiot util”

analize

Viktor Orban, idiot util, Le Monde, analiza

Intr-o analiza taioasa, publicata de cotidianul francez Le Monde, politologul Sylvie Kauffmann diseca ultimele actiuni ale liderului maghiar Viktor Orban, ajungand la concluzia ca manevrele lui dubioase, dar accepate inca de Europa si Statele Unite, reprezinta un simptom al dezorganizarii generale a leadershipului occidental.

Prim-ministrul ungar profita de slabiciunea mai multor lideri occidentali pentru a crea probleme atat in interiorul, cat si in afara Uniunii Europene, precum si in NATO. O strategie pe care ar fi gresit sa o subestimam, scrie autoarea.

Viktor Orban a surprins pe toata lumea mergand, din proprie initiativa, in primele zile ale presedintiei maghiare a Consiliului Uniunii Europene intr-o „misiune de pace” la Kiev, apoi la Moscova, apoi la Beijing – cu un ocol prin Azerbaidjan. Lovitura de maestru a diplomatiei maghiare? Flash de geniu al copilului teribil al familiei europene? Mediere secreta, poate, intre autocrati care se inteleg?

Nimic din toate acestea, din pacate. „Misiunea de pace 3.0”, asa cum este numita pompos in videoclipurile in stil Top Gun pe care Viktor Orban le posteaza pe retelele de socializare dupa fiecare etapa, s-a prabusit luni, 8 iulie, intr-o cladire din Kiev care gazduia cel mai mare spital de pediatrie din Ucraina, asa ca liderul maghiar s-a transformat instantaneu doar intr-un „idiot util”.

De-abia ce a plecat prim-ministrul ungar de la Kremlin, dupa ce si-a prezentat viziunea despre pace in Ucraina, ca Vladimir Putin a si dezlantuit o gramada de rachete mortale asupra acestei tari pe care o terorizeaza de zece ani. La Kiev, o racheta de croaziera a distrus echivalentul spitalului Necker din Paris si o alta o maternitate, provocand moartea a 27 de persoane, inclusiv mai multi copii.

Dar, pentru polonezi, paharul a dat pe-afara. Mai putin flegmatici decat colegii lor din vechile state membre ale UE, liderii de la Varsovia regreta deschis ca nu au obstructionat presedintia ungara. Iritarea creste la Varsovia, care a convocat o sedinta a celor douazeci si sapte de ambasadori in UE miercuri, 10 iulie, pentru a discuta cazul ungar. Ce e de facut cu Viktor Orban? Un cercetator de la think tank-ul The German Marshall Fund al Statelor Unite, Daniel Hegedus, ofera, pe reteaua de socializare X, instructiuni pentru scurtarea presedintiei rotative fara a incalca tratatele.

Dar Viktor Orban tocmai a creat impreuna cu alesii partidului sau, Fidesz, un grup in Parlamentul European, numit Patriotii pentru Europa; deputatii Adunarii Nationale (RN) i s-au alaturat in seara celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franta si grupul va fi prezidat de Jordan Bardella. Acest nou grup de extrema dreapta devine astfel a treia formatie din Parlamentul de la Strasbourg, retrogradand pe locul cinci Renew Europe, dupa celalalt grup de extrema dreapta, cel in care se afla membrii presedintelui Consiliului italian, Giorgia Meloni.

Astfel, chiar daca Europa a scapat de cutremurul care ar fi fost ascensiunea la putere a RN la Paris, extrema dreapta sub diferitele ei forme isi croieste drum in UE, pe care cauta sa o submineze pe plan extern, dar si din interior, incercand sa-i slabeasca coeziunea.

Aceste atacuri sunt, fara indoiala, un tribut adus rezilientei UE, cu care britanicii se trezesc ca doresc sa se reconecteze, dupa ce au gasit calea spre ratiune sub conducerea unui laburist mai calm. Dar acestei reziliente ii lipseste energia liderilor entuziasti si constructivi, atat de importanti pentru proiectul european. Nici una dintre cele mai mari trei tari fondatoare, Germania, Franta si Italia, nu poate indeplini acest rol; cancelarul german Olaf Scholz este incurcat in propria complexitate interna; presedintele francez, Emmanuel Macron, incearca cu mare dificultate sa controleze furtuna pe care el insusi a starnit-o; cat despre prim-ministrul italian, o laudam pentru ca nu s-a alaturat intreprinderii de demolare a UE din partea prietenilor ei politici. Acesta este motivul pentru care Polonia, ingrozita de vidul politic de la Berlin si Paris, cei doi principali parteneri ai sai, a ajuns sa preia conducerea si sa denunte jocul dublu al Ungariei.

Manevrele lui Viktor Orban, atat pe scena europeana, cat si pe cea internationala, sunt un simptom al unei dezorganizari generale a leadershipului occidental. La summitul NATO, desfasurat in perioada 9-11 iulie la Washington, unde s-a alaturat omologilor sai, liderul maghiar a remarcat acelasi fenomen: se bucura de statutul de scandalagiu, cel care vrea sa intre in club fara sa respecte toate regulile, fara ca aceasta atitudine sa provoace vreo tulburare majora.

Asta pentru ca Alianta Atlantica cauta in aceste zile sa se protejeze impotriva unui risc de alta amploare: slabirea presedintelui Joe Biden si posibila intoarcere la Casa Alba a distrugatorului sef, Donald Trump.

Paradoxul este ca aceste slabiciuni la varf coincid cu o vigoare reinnoita a aliantei militare, imbogatita de doi noi membri, Suedia si Finlanda. La fel ca UE, NATO rezista. Dar ezitarile liderilor occidentali si afisarea disputelor interne deschide un bulevard stapanului Kremlinului, care continua sa devasteze Ucraina si sa provoace Europa fara sa para sa sufere de pe urma izolarii care ar trebui sa-l faca un paria.

Vladimir Putin nu se vede doar cu dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un. El se intalneste regulat cu presedintele chinez, Xi Jinping, iar marti l-a primit pe numarul unu al Indiei, Narendra Modi, la casa sa din Novo-Ogariovo, langa Moscova, cu o caldura pe care Viktor Orban trebuie sa o fi invidiat – si care ar trebui sa-i incurajeze pe liderii occidentali sa se aseze in cele din urma in formatiune de lupta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: