Pretul aurului a atins noi maxime istorice. Iar cursa este departe de a se incheia

externe

Pretul aurului

Pretul aurului a atins joi un nou maxim istoric si inca mai are loc pentru a creste, deoarece mai multe tari se afla in plin proces de cumparare de aur, relateaza CNBC.

„Preturile ar putea creste pana la 2.300 de dolari pe uncie in a doua jumatate a anului 2024, mai ales pe fondul asteptarilor ca Rezerva Federala a SUA ar putea reduce dobanzile in al doilea semestru al anului 2024”, a declarat pentru CNBC Aakash Doshi, seful departamentului de cercetare pentru marfuri al Citi pentru America de Nord. In prezent, aurul se tranzactioneaza la 2.203 dolari pe uncie.

Pretul aurului tinde sa aiba o relatie inversa cu ratele dobanzilor. Pe masura ce ratele dobanzilor scad, aurul devine mai atractiv in comparatie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligatiunile, care ar produce randamente mai slabe intr-un mediu cu rate scazute ale dobanzilor.

„Bancile centrale, care au cumparat cantitati istorice de aur in ultimii doi ani, continua sa fie cumparatori puternici si in 2024”, a declarat Shaokai Fan, seful global al Consiliului Mondial al Aurului pentru banci centrale, World Gold Council.

Cererea puternica de aur este alimentata de atractia acestuia ca activ de refugiu pe fondul incertitudinilor geopolitice.

Dintre bancile centrale, Banca Populara a Chinei a fost cel mai mare cumparator de aur in 2023. Economia slaba a Chinei si sectorul imobiliar in dificultate au impins mai multi investitori catre activul de refugiu, investitiile individuale in aur ramanand robuste, a precizat WGC.

Banca centrala a Poloniei a fost al doilea cel mai mare consumator net de aur, achizitionand 130 de tone de lingouri in 2023.

Singapore a inregistrat a treia cea mai mare achizitie neta de aur in 2023, determinata de achizitiile Autoritatii Monetare din Singapore (MAS), care a cumparat 76,51 tone.

Alaturi de China, cererea consumatorilor de aur din India este, de asemenea, una dintre cele mai mari din lume in special in timpul sezonului de nunti din India, care se desfasoara de obicei din octombrie pana in decembrie si intre ianuarie si martie.

In afara de China si India, cererea de aur a Turciei anul trecut aproape s-a dublat fata de cea din 2022, potrivit inregistrarilor WGC.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: