Pretul aurului a atins un nou maxim istoric, in timp ce cuprul pierde din valoare

externe

Pretul aurului

Pretul aurului a atins un nou maxim istoric, ca urmare a asteptarilor privind un mediu cu rate ale dobanzii mai scazute si a cresterii cererii de active de refugiu. In schimb, metalele de baza, cum ar fi cuprul, raman slabe, in mare parte din cauza cresterii economice slabe din marile economii, in special din China, relateaza Euronews.

Atat pretul spot al aurului, cat si preturile futures au atins vineri un nou record, pe fondul asteptarilor tot mai mari ca bancile centrale sa se angajeze sa reduca ratele pentru restul anului. Pretul spot al aurului a depasit 2.500 de dolari pe uncie pentru prima data in istorie, in timp ce pretul futures al aurului a urcat peste 2.540 de dolari pe uncie in ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute. Preturile au oscilat in jurul unor niveluri similare in timpul sesiunii asiatice de luni.

In ultimele trei luni, contractele futures pe aur au crescut cu 5%, in timp ce contractele futures pe cupru au scazut cu 18%. Divergenta recenta dintre tendintele aurului si cele ale cuprului sugereaza ca investitorii cauta active de refugiu, in timp ce se debaraseaza de materiile prime generatoare de crestere, pe fondul ingrijorarilor legate de economia globala.

Contextul macroeconomic indica faptul ca bancile centrale sunt pe cale sa relaxeze politicile monetare din cauza scaderii preturilor de consum si a incetinirii cresterii economice. Preturile aurului sunt invers corelate cu valoarea dolarului american si cu ratele dobanzilor.

In primul rand, avand in vedere ca pretul aurului este exprimat in dolari americani, un dolar mai slab face ca aurul sa fie mai ieftin in alte valute, crescand astfel cererea de metal pretios. In al doilea rand, ratele scazute ale dobanzii fac activele purtatoare de dobanda, cum ar fi numerarul, mai putin atractive, in timp ce aurul devine mai atractiv ca rezerva de valoare.

China, atat ca furnizor, cat si ca consumator important de cupru, joaca un rol esential in modelarea tendintelor de pe piata metalelor esentiale.

Datele economice slabe din China din ultimele luni, coroborate cu turbulentele de pe piata mondiala, pe fondul temerilor legate de o recesiune in SUA, au facut ca pretul cuprului sa atinga minimul ultimelor cinci luni la 8 august.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: