Pretul carnii de porc nu o sa creasca de Sarbatori. Dar piata neagra este in crestere, spune Sorin Minea (Romalimenta)
Presedintele Romalimenta (Federatia patronatelor din industria alimentara), Sorin Minea, a declarat ca romanii nu ar trebui sa isi faca provizii, de frica scumpirilor ”de sezon”. Acesta a comentat, pentru DC News, ca este de parere ca nu vor exista cresteri de preturi la carnea de porc pentru ca nu estimeaza o cerere prea mare in perioada Sarbatorilor de iarna.
„In fiecare zi vad la televizor cum pretul la carnea de porc se va dubla. Va spun, chestia asta este imposibila. O crestere a preturilor atunci cand consumul este mic este utopica. In momentul in care vanzarile sunt mici incep discounturile pentru a vinde ceva in perioada aceasta. Deci explozia preturilor in perioada de sarbatori, din punctul meu de vedere, este exclusa”.
Preturile de acum, din principalele supermarketuri la carnea de porc pornesc de la 18 lei/kilogram pentru pulpa fara os, 23 lei/kilogram carnea de lucru, 26 lei/kilogram spata, 33 lei/kilogram cotletul, 35 lei/kilogram ceafa de porc si 41 de lei muschiuletul.
Samsarii profita
In schimb, presedintele Romalimenta a atras atentia ca tara noastra „se bucura” deja de o piata neagra pentru carnea de porc. Este vorba despre samsarii care vand fara documente si nici nu platesc vreo taxa pentru activitatea pe care o desfasoara.
„O directionare a consumatorului intr-o alta zona este foarte usor de realizat. Romania se bucura de o piata neagra. Cred ca suntem pe primul loc in chestia asta. Cel care profita de anunturile de cresterea preturilor, explozia preturilor, este cel de pe piata neagra. El care nu plateste impozite, nu plateste TVA, nu plateste nimic, scumpeste si o sa zica ca se maresc preturile. Este o chestie complet absurda”, a mai spus Minea.