Pretul la gazul natural european, la minimul ultimelor patru luni, petrolul evolueaza si el in scadere

externe

energie

Preturile europene la gaze au scazut luni, atingand cel mai mic pret din iunie, in conditiile in care Europa a raportat stocuri aproape complete pentru a face fata iernii, in timp ce cotatia petrolului scadea si ea, din cauza temerilor legate de recesiune, scrie presa franceza.

In jurul orei 10:30 GMT, contractul futures olandez TTF, referinta pentru gazele naturale in Europa, se tranzactiona la 98,60 euro pe megawatt-ora (MWh), coborand din nou sub 100 de euro pe MWh pentru prima data din iunie, arata Le Figaro.

„Preturile au scazut considerabil fata de ceea ce am vazut in august si septembrie, datorita vremii blande de toamna din Europa si a nivelurilor ridicate de stocare inaintea iernii”, au comentat analistii de la Energi Danmark. PVM Energy estimeaza ca rezervele de gaze naturale ale UE sunt pline in proportie de 92%.

La sfarsitul lunii august, TTF a urcat la 342,005 euro pe MWh, la mai putin de 3 euro de la maximul istoric atins in martie, la cateva zile dupa inceperea invaziei rusesti in Ucraina. Cu toate acestea, preturile gazelor naturale in Europa sunt inca ridicate, cu 40% mai mari fata de inceputul anului. Stephen Brennock, de la PVM Energy, a declarat ca „oferta ampla (…) si scaderea preturilor la gaze au redus perspectivele ca gazul sa inlocuiasca petrolul”, in special pentru incalzire, in urmatoarele cateva luni, atenuand presiunea asupra preturilor la titei.

Barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in decembrie a scazut cu 0,71%, la 92,84 dolari, iar omologul sau american, barilul de West Texas Intermediate (WTI) pentru aceeasi luna, a scazut cu 1,02%, la 84,18 dolari. Desi cele doua produse de baza sunt doar in mica masura substituibile, preturile la gaze, care au ajuns recent la niveluri imense, au determinat o cautare de inlocuitori, cum ar fi motorina, care se dovedeste a fi o alternativa buna pentru incalzire si producerea de energie electrica.

Astfel, preturile descurajante la gaze au crescut cererea de titei. In plus, „cresterea dolarului si incertitudinile legate de cererea globala continua sa puna presiune asupra preturilor materiilor prime”, a adaugat Walid Koudmani, analist la XTB. Intrucat titeiul este tranzactionat in dolari, o apreciere puternica a dolarului american afecteaza aurul negru, deoarece slabeste puterea de cumparare a investitorilor care folosesc alte monede.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: