Pretul petrolului atinge cel mai scazut nivel din 2021, din cauza crizei bancare
Pretul petrolului a scazut luni la cel mai scazut nivel din ultimele 15 luni, din cauza ingrijorarii ca riscurile din sectorul bancar global si o potentiala crestere a ratelor dobanzii din SUA ar putea declansa o recesiune care ar diminua cererea de carburanti, scrie Reuters, citata de UsNews.
In cadrul unor tranzactii volatile, cotatiile futures ale titeiului Brent pentru luna mai au scazut cu 2,07 dolari, sau 2,8%, la 70,90 dolari pe baril la ora 0950 GMT. Contractul american West Texas Intermediate al titeiului pentru luna aprilie a scazut cu 1,88 dolari, sau 2,8%, la 64,86 dolari.
Brent si WTI au atins anterior minimele inregistrate ultima data in decembrie 2021, WTI coborand sub 65 de dolari pe baril. Ambele referinte au pierdut peste 10% din valoare saptamana trecuta, pe masura ce criza bancara s-a adancit.
Scaderea petrolului vine in ciuda acordului istoric prin care UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a cumparat Credit Suisse, in incercarea de a salva a doua cea mai mare banca a tarii.
Cu toate acestea, actiunile si obligatiunile bancare au continuat sa se prabuseasca si luni, intr-un semn ca increderea investitorilor ramane fragila.
Dupa ce a fost anuntata tranzactia, Rezerva Federala a SUA, Banca Centrala Europeana si alte banci centrale importante s-au angajat sa sporeasca lichiditatea pietei si sa sprijine alte banci.
„Piata se concentreaza pe volatilitatea actuala a sectorului bancar si pe potentialul de noi majorari de rate de catre Fed”, a declarat Baden Moore, seful departamentului de cercetare pentru marfuri al National Australia Bank.
Se asteapta ca Rezerva Federala a SUA sa majoreze ratele dobanzilor cu 25 de puncte de baza pe 22 martie, in pofida recentelor turbulente din sectorul bancar, potrivit majoritatii economistilor chestionati de Reuters.
Cu toate acestea, unii directori cer bancii centrale sa intrerupa deocamdata inasprirea politicii monetare, dar sa fie pregatita sa reia cresterea ratelor mai tarziu.
„Este probabil ca volatilitatea sa persiste in aceasta saptamana, iar preocuparile mai largi de pe piata financiara vor ramane probabil in prim-plan”, au declarat analistii ING Bank intr-o nota.
Mai departe, un comitet ministerial al OPEC si al aliatilor producatori, inclusiv Rusia, cunoscut impreuna sub numele de OPEC+, este programat pentru 3 aprilie. Grupul a convenit in octombrie sa reduca productia de petrol cu 2 milioane de barili pe zi pana la sfarsitul anului 2023.