Pretul titeiului si cel al aurului cresc masiv, pe fondul intensificarii riscului unui conflict major in Orientul Mijlociu

externe

pret, aur, titei, crestere, razboi, Orientul Mijlociu

Preturile la titei si aur au crescut puternic din cauza escaladarii tensiunilor din Orientul Mijlociu si a conflictului actual dintre Ucraina si Rusia.

In timp ce cresterea cererii de active de refugiu este de natura sa sustina preturile aurului, impulsul crescator de pe pietele petroliere ar putea persista, de asemenea, din cauza preocuparilor legate de insuficienta ofertei.

Recent, atat pretul petrolului, cat si cel al aurului au crescut din cauza tensiunilor tot mai accentuate din Orientul Mijlociu si a conflictului actual dintre Ucraina si Rusia. Departamentul american al Apararii a anuntat ca intentioneaza sa desfasoare un submarin cu rachete in Orientul Mijlociu, in timp ce Israelul se pregateste pentru un potential atac militar din partea Iranului in urma asasinarii unui lider Hamas.

Aceasta evolutie a sporit ingrijorarea ca situatia ar putea escalada intr-un conflict regional mai amplu. In plus, Rusia a inceput evacuarea pe scara larga a civililor din Kursk si Belgorod, pe masura ce fortele ucrainene avanseaza.

Marti, contractele futures pe aur de la Comex au crescut cu 1,2%, apropiindu-se de maximul istoric de peste 2 500 de dolari pe uncie, inregistrat la 2 august. Aceasta crestere reflecta intensificarea cererii de active de refugiu pe fondul escaladarii tensiunilor militare dintre Iran si Israel. In mod similar, ingrijorarile legate de posibilele intreruperi ale aprovizionarii au determinat cresterea preturilor titeiului, cotatiile futures Brent si WTI crescand cu peste 3%, pana la 81,77 dolari pe baril si, respectiv, 78,25 dolari pe baril, marcand cele mai ridicate niveluri din ultimele trei saptamani.

Atat pretul aurului, cat si cel al petrolului au inregistrat o usoara retragere in timpul sesiunii asiatice de miercuri, pe masura ce aversiunea fata de risc s-a atenuat odata cu revenirea pietelor bursiere din Asia, in special din Japonia. In ciuda acestei retrageri, este probabil ca cele doua preturi majore ale materiilor prime sa se confrunte in continuare cu o presiune ascendenta, avand in vedere mediul macroeconomic actual.

Pretul spot al aurului a crescut marti pana la 2 473 de dolari pe uncie, inainte de a se retrage la 2 464 de dolari pe uncie la ora 8:00 CEST in aceasta dimineata. Acest nivel este la mica distanta de maximul sau istoric din urma cu o luna, iar impulsul poate duce la depasirea acelui varf si la stabilirea unui nou record daca tendinta persista.

Mai multi factori sunt la baza acestei cresteri. In primul rand, recentele turbulente de pe piata au crescut cererea de active de refugiu, investitorii fugind de actiuni, in special de actiunile tehnologice. In al doilea rand, riscurile actuale ale unui conflict mai amplu in Orientul Mijlociu sunt susceptibile de a continua sa sustina cresterea pretului metalelor pretioase.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: