La un an de razboi impotriva Ucrainei, presedintele rus Vladimir Putin sustinea ca noua orientare a tarii sale catre productia de arme nu ii va afecta economia, relateaza Business Insider. Insa realitatea arata acum altceva.
„Exista o expresie bine cunoscuta: arme in loc de unt”, a declarat Putin in luna februarie a anului trecut.
„Apararea tarii este, desigur, cea mai importanta prioritate, dar nu trebuie sa repetam greselile trecutului, nu trebuie sa ne distrugem propria economie”, a spus el, dand ca exemplu productia infloritoare de grau la acea vreme.
In mai, Putin a ordonat inca o data oficialilor sa se concentreze atat pe „arme, cat si pe unt” – respingand adagiul conform caruia tarile trebuie sa aleaga intre cheltuielile militare si cele civile.
Cu toate acestea, in timp ce razboiul continua, ultimele cateva luni au fost deosebit de dure pentru consumatorii rusi. In august si septembrie, ratele inflatiei au ajuns la cel mai ridicat nivel de la inceputul anului 2023.
La sfarsitul lunii octombrie, pretul untului in Rusia a crescut cu 25,7% fata de decembrie 2023, conform statisticilor guvernamentale.
Nu toate preturile la produsele alimentare sau lactate cresc intr-un asemenea ritm. Urmatoarea cea mai mare crestere a vizat carnea de miel, care a crescut cu 21,48%, in timp ce laptele a crescut cu 12,75% in aceeasi perioada.
Cu toate acestea, tendinta generala a starnit temeri in Rusia cu privire la o revenire la ratele de inflatie in crestere din 2022 sau la o recesiune.
„Ceea ce este deosebit de inspaimantator este faptul ca accelerarea este asociata cu o crestere a preturilor in intregul cos. Din cele 107 articole incluse in cosul saptamanal, 84 s-au scumpit”, au scris economistii pe canalul Telegram MMI, un grup rus care ofera analize privind inflatia.
Cresterea preturilor a ajuns pe prima pagina a ziarelor nationale la inceputul acestei luni, cand presa rusa a raportat o serie de furturi din supermarketuri legate de unt.
Publicatia independenta Meduza a relatat ca in timpul unui jaf din Moscova au fost furate 25 de pachete de unt de catre doi barbati.
Chiar si presa de stat a abordat problema, Rossiiskaia Gazeta scriind ca unele magazine pun untul in cutii de protectie.
Oficialii federali s-au intalnit de atunci cu producatorii de lactate in incercarea de a reduce cresterea costurilor, desi declaratia sindicatului local de la sfarsitul lunii octombrie promitea doar ca va monitoriza preturile saptamanal.
Cu o saptamana inainte de aceasta intalnire, acelasi sindicat anunta ca tara nu se confrunta cu o penurie de unt, dar a adaugat ca aproximativ 25% din consumul local de unt provine de la furnizori straini.
O mare parte din aceste importuri proveneau anterior din tari din America Latina, care si-au redus livrarile de unt de la 25 000 de tone la 2 800 de tone anual, pe fondul sanctiunilor occidentale impotriva Moscovei.
Pentru a umple golul, Moscova a apelat de atunci la natiuni mai prietenoase, precum Turcia si Emiratele Arabe Unite, care anterior furnizau Rusiei doar aproximativ 90 de tone de unt pe an.
Turbulentele preturilor continua sa se manifeste pe masura ce Rusia isi indreapta economia si mai mult spre fabricarea de arme pentru a mentine invazia Ucrainei.
Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…
Germania trece printr-o criza structurala - cu exporturi in scadere, preturi ridicate la energie si…
Rusia a cerut ca Ucraina sa isi reduca drastic armata si sa cedeze teritoriile partial…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…
Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…
Parlamentarii PNL au parasit, marti, sala de sedinta in care membrii comisiilor de specialitate o…