Pretul uraniului imbogatit s-a triplat din cauza razboiului din Ucraina. Rusia controleaza 22% din capacitatea mondiala de procesare a uraniului

externe

Doel, nuclear power plant

Preturile combustibililor nucleari sunt in crestere, pentru ca dupa invazia rusa a Ucrainei au aparut blocaje in lantul de aprovizionare cu uraniu, relateaza Financial Times.

Cererea de uraniu este in crestere dupa ce energia nucleara a redevenit o solutie pentru inlocuirea combustibililor fosili, iar Rusia joaca inca un rol semnificativ in procesul de transformare a uraniului extras in combustibil pentru un reactor nuclear si inca nu exista nimeni care sa-l inlocuiasca.

Preturile combustibilului pentru reactoarele nucleare au crescut mult mai repede decat pentru uraniul neprelucrat, scrie publicatia. De la inceputul anului 2022, costul uraniului imbogatit s-a triplat, la 176 USD per unitate de lucru.

„Preturile de conversie reflecta o reducerea mult mai mare a ofertei din cauza razboiului ruso-ucrainean si a altor factori”, a declarat CEO-ul UxC, Jonathan Hinze.

Rusia controleaza 22% din capacitatea mondiala de procesare a uraniului si 44% din capacitatea sa de imbogatire. Aceste servicii nu sunt disponibile unor companii occidentale in urma sanctiunilor SUA asupra uraniului din Rusia, desi sunt posibile exceptii pana la sfarsitul anului 2027.

„In timp ce preturile mai mari ale combustibilului nuclear ar putea afecta profitabilitatea companiilor energetice, problema mai presanta este asigurarea unor investitii suficiente in mine, conversie si imbogatire pentru a satisface cererea de prelungire a duratei de viata a reactoarelor existente si de a construi altele noi. Companiile de combustibili nucleari, cum ar fi Orano din Franta si Urenco, detinuta de Regatul Unit, Olanda si Germania, s-au angajat sa creasca capacitatea de imbogatire, dar niciuna nu s-a angajat inca sa construiasca noi instalatii de conversie in Vest”, se spune in articol.

Companiile sunt reticente in a face investitii mari fara acorduri pe termen lung cu operatorii CNE, care, la randul lor, nu sunt pregatiti sa le incheie fara garantii de aprovizionare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: