Preturile petrolului au crescut in urma atacului iranian cu rachete asupra Israelului. Daca si Israelul ataca Iranul, preturile vor sari si mai sus
Preturile titeiului au crescut din cauza ingrijorarilor cu privire la o potentiala intrerupere a productiei in urma atacului cu rachete al Iranului asupra Israelului. Analistii cred ca preturile petrolului ar putea creste si mai mult daca tensiunile geopolitice escaladeaza, relateaza Euronews.
Preturile titeiului au crescut dupa ce Iranul a lansat marti aproximativ 200 de rachete balistice asupra Israelului, marcand o escaladare semnificativa a conflictului din Orientul Mijlociu.
Deocamdata, impactul asupra pietei petrolului pare limitat, deoarece majoritatea rachetelor au fost interceptate de apararea israeliana, cu un singur deces raportat – un civil palestinian in Cisiordania.
Principala preocupare pentru pietele petroliere este potentialul unor lovituri de represalii asupra instalatiilor petroliere iraniene din partea Israelului, care ar putea impinge preturile titeiului in mod semnificativ mai sus.
Iranul este printre primii 10 producatori de petrol la nivel global, productia ajungand la peste 3,3 milioane de barili pe zi in august – cea mai mare din ultimii cinci ani, potrivit Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Iranul exporta jumatate din productia sa, reprezentand aproximativ 2% din oferta globala.
In plus, escaladarea conflictului militar dintre Iran si Israel ar putea duce la reintroducerea sanctiunilor americane asupra exporturilor de petrol iraniene, ducand si mai mult la cresterea preturilor petrolului.
Josh Gilbert, analist de piata la eToro, a declarat: „Acest lucru ofera, fara indoiala, sprijin pe termen scurt pentru cresterea preturilor petrolului, mai ales daca vedem ca aceste tensiuni geopolitice escaladeaza in continuare”.
Preturile petrolului au fost intr-o tendinta descendenta in ultimele trei luni din cauza datelor economice globale mai slabe, in special din SUA si China.
Productia record de petrol din SUA si trecerea globala catre energia verde au contribuit la scaderea preturilor.
Masurile de politica recente ale Chinei pot imbunatati perspectivele privind cererea pentru cel mai mare importator de petrol din lume.
Saptamana trecuta, Banca Populara a Chinei (PBOC) a anuntat o reducere cu 0,5% a ratei de rezerve obligatorii (RRR), insotita de reduceri importante ale ratelor dobanzilor. China a implementat, de asemenea, mai multe politici de relaxare pentru a-si sustine sectorul imobiliar si pietele de valori.
Gilbert a adaugat: „Pachetul de stimulare al Chinei este un factor semnificativ. Daca exista opinia conform careia cea de-a doua cea mai mare economie a lumii este pregatita sa creasca cererea intr-un moment in care oferta ar putea fi redusa, aceasta ofera un vant din spate pentru preturile titeiului”.