Preturile vinurilor cresc vertiginos in SUA inainte de Sarbatori
Pe masura ce incep pregatirile de sarbatori, consumatorii sunt intampinati de un oaspete nepoftit: cresterea preturilor la vinuri.
Datele de la Federal Reserve Economic Data (FRED) indica o crestere brusca a costului strugurilor de vin, culminand cu un varf care ameninta sa incline balanta bugetelor festive, potrivit Newsweek.
Podgoriile care cultiva acesti struguri se confrunta cu o dubla provocare care pune presiune asupra industriei si determina cresterea preturilor. Un studiu publicat la inceputul acestui an de MDPI a afirmat ca cererea globala de vin creste de ani de zile, determinata de cresterea veniturilor si de o clasa de mijloc in crestere pe pietele emergente, in conditiile in care schimbarile climatice fac mai dificila cultivarea strugurilor de vin in unele regiuni, din cauza unor factori precum seceta, valurile de caldura si incendiile de padure.
In Statele Unite, aceasta cerere in crestere, impreuna cu podgoriile care produc mai putini struguri din cauza schimbarilor climatice, a alimentat o explozie a unitatilor de vinificatie, a precizat MDPI, ceea ce duce la cresterea pretului strugurilor de vin din cauza productivitatii in crestere, necesara pentru a satisface setea tot mai mare a americanilor.
Aceasta raritate a strugurilor de calitate superioara se reflecta in cresterea preturilor la vin cu care se confrunta acum consumatorii.
Studiile de la Climate Central evidentiaza strugurii de vin ca fiind deosebit de vulnerabili la schimbarile de temperatura si precipitatii. In conditiile in care temperaturile medii din sezonul de crestere din SUA au crescut cu 16 C din 1970 si o crestere si mai accentuata de 17°C in California – bastionul productiei americane de vin – riscul pentru soiurile de struguri de calitate superioara este evident.
Instabilitatea climei da nastere unor piete de vinuri neregulate. Vineyard Magazine a remarcat o crestere dramatica a preturilor strugurilor de piata in Marea Britanie, costurile sarind de la 2.000 de lire sterline (2.158 de dolari) pe tona in 2018 la o valoare cuprinsa intre 2.800 si 3.000 de lire sterline (3.021-3.238 de dolari) recent. Desi studiul Vineyard Magazine se concentreaza pe Marea Britanie, tendinta se reflecta si pe piata americana.
Dincolo de economiile inflationiste, problemele lantului de aprovizionare cauzate de pandemie persista, iar costul sticlei europene – vitala pentru imbuteliere – a explodat dupa criza energetica indusa de invazia Rusiei in Ucraina. De la sticla la pluta, fiecare element al ambalajului a inregistrat cresteri de costuri, potrivit unui studiu din noiembrie publicat de BBC, care se rasfrang in mod inevitabil asupra consumatorului.
Industria vinului, legata de o psihologie unica a preturilor, ezita sa reduca preturile chiar si atunci cand cererea scade, din cauza notiunii percepute ca o sticla de vin mai ieftina este egala cu o calitate mai slaba, potrivit raportului BBC. Sistemul complex de distributie „pe trei niveluri” din SUA complica si mai mult peisajul, angrosistii exercitand o influenta asupra preturilor, incurajand orientarea catre vinurile de calitate medie si superioara.
Cu toate acestea, piata americana a vinului prevede o crestere, veniturile urmand sa urce anual cu 4,33% in urmatorii cinci ani, potrivit Statista. Avand in vedere ca studiul Consiliului pentru piata vinului indica o tendinta spre preturi mai mici, este posibil ca podgoriile sa fie nevoite sa creasca productia de struguri pentru a satisface volumul de vin cerut de americani.