Rusia a cerut ca Ucraina sa isi reduca drastic armata si sa cedeze teritoriile partial ocupate, precum si ca Occidentul sa isi ridice sanctiunile, in primele etape ale negocierilor de pace din timpul invaziei Moscovei din 2022, a relatat luni publicatia de investigatii Systema, citand un proiect de propunere de tratat pe care spune ca l-a obtinut, relateaza The Moscow Times.
Rusia si Ucraina au inceput negocierile de pace la 28 februarie 2022, la patru zile dupa ce Moscova a lansat invazia la scara larga a vecinului sau. Negocierile au esuat in aprilie.
Publicatia Systema a precizat ca propunerea de tratat a Rusiei a fost redactata la Moscova si inmanata delegatiei ucrainene la a treia runda de discutii din Belarus la 7 martie 2022.
Aceasta ar fi cerut Ucrainei sa isi reduca armata de cinci ori la mai putin de 50 000 de soldati si sa recunoasca in mod oficial regiunile ucrainene Donetk, Luhansk si Crimeea drept teritorii rusesti – si a cerut ca toate sanctiunile ucrainene si occidentale din 2014 sa fie ridicate.
Propunerea rusa ar fi interzis, de asemenea, Ucrainei sa dezvolte sau sa desfasoare rachete cu o raza de actiune mai mare de 250 de kilometri si ar fi dat Moscovei dreptul de a interzice alte tipuri de arme in viitor, potrivit articolului.
Systema, o filiala a organizatiei de stiri RFE/RL, finantata de SUA, a declarat ca a obtinut proiectul de la o sursa ucraineana anonima familiarizata cu negocierile si a confirmat autenticitatea acestuia cu o sursa rusa apropiata de discutii.
Termenii Rusiei „ar fi neutralizat Ucraina pana la punctul in care ar fi ajuns lipsita de aparare”, a declarat Eric Ciaramella, senior fellow in cadrul programului Rusia si Eurasia la Carnegie Endowment for International Peace, dupa ce i s-a cerut sa citeasca propunerea.
„Documentul a fost structurat ca si cum Ucraina ar fi agresorul invins pe campul de lupta, ceea ce, desigur, nu reflecta realitatea”, a spus Ciaramella, adaugand ca este dificil de determinat daca Moscova face incercari reale de negociere.
Kremlinul s-a referit la negocierile din primavara anului 2022 ca fiind „invechite”, dar a refuzat sa discute termenii sai specifici dupa ce proiectele ulterioare ale propunerilor de tratat au fost publicate la inceputul acestui an.
Systema a relatat ca tratatul de pace rusesc timpuriu „a aruncat lumina asupra obiectivelor presedintelui Vladimir Putin din spatele invaziei in curs de desfasurare a Ucrainei, la care nu a renuntat in mod public si pe care a promis in mod regulat sa le indeplineasca”.
Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…
Un incendiu de proportii a izbucnit la un depozit situat pe strada Scolii din Voluntari,…
Premierul ceh Petr Fiala considera nerealista crearea unui serviciu comun de informatii la nivelul UE.…
Germania trece printr-o criza structurala - cu exporturi in scadere, preturi ridicate la energie si…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…
Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…