Prima imparteala PSD-PNL-UDMR. Sefia ICR ajunge la un PNL-ist, vicepresedintii sunt de la PSD si UDMR
Senatul a numit luni, in plen, noua conducere a Institutului Cultural Roman, fiind votati Liviu Jicman ca presedinte, Mirel Talos si Attila Weinberger – vicepresedinti si 14 membri pentru Consiliul de conducere al institutiei.
Senatorii au fost prezenti fizic, votul secret fiind exprimat prin buletine de vot.
Anterior sedintei de plen, Comisiile de politica externa si de cultura ale Senatului i-au audiat pe candidatii propusi de grupurile parlamentare sau uniunile de creatori.
Pentru functia de presedinte al ICR, Liviu Jicman, propus de grupul PNL, a primit, in plenul Senatului 81 de voturi „pentru” si 36 „impotriva”, Andrei Novac – propus de Uniunea Scriitorilor din Romania – 13 voturi „pentru” si 104 „impotriva” si George Plesu, din partea grupului USR – 23 de voturi „pentru” si 94 „impotriva”.
Pentru cele doua posturi de vicepresedinte, Mirel Talos, propus de grupul PSD, a obtinut 90 voturi „pentru” si 7 „impotriva” si Attila Weinberger, propus de grupul UDMR – 80 voturi „pentru” si 14 „impotriva” si Radu Baltasiu (autopropunere) – 13 voturi „pentru” si 84 „impotriva”.
Cei sapte membri propusi de grupurile parlamentare pentru Consiliul de conducere al ICR si numiti de plen sunt: Gabriela Alexandrescu (PNL), Andras Demeter (UDMR), Andrei Dirlau (AUR), Dragos Neamu (USR), Emil Pantelimon (PNL), Dumitru Preda si Valeriu Susnea (PSD).
Dintre propunerile avansate de uniunile de creatori, plenul i-a numit pentru Consiliul de conducere al ICR pe Benoni Ioan Carmazan (Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania), Aurelia Corbeanu (Uniunea Teatrala din Romania UNITER), Damian Dumitru (Uniunea Cineastilor din Romania), Petru Lucaci (Uniunea Artistilor Plastici din Romania), Ileana Tureanu (Uniunea Arhitectilor din Romania), Ulpiu Vlad (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania) si Razvan Voncu (Uniunea Scriitorilor din Romania).
Dintre cei opt candidati propusi de uniunile creatori, doar Stefan Gheorghiu (Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania) nu a obtinut majoritatea voturilor senatorilor.
Candidatura Mariei-Luiza Zamora din partea USR pentru Consiliul de conducere al ICR a fost retrasa in timpul audierilor din comisiile de specialitate.
Potrivit Legii 356/2003, Institutul Cultural Roman este organizat si functioneaza ca autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar.
Conducerea operativa a institutului este asigurata de un presedinte, cu rang de ministru, ajutat de doi vicepresedinti, cu rang de secretar de stat, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului permanent.
Mandatul membrilor Consiliului de conducere este de 4 ani, cu posibilitatea reinnoirii.