Prima misiune catre Marte exclusiv chinezeasca. Lansare cu succes, China vrea sa coboare la suprafata Planetei Rosii

externe

China a lansat cu succes, joi, de la centrul spatial din Wenchang, de pe insula tropicala Hainan (sud), prima misiune spre Marte exclusiv chinezeasca, misiunea Tianwen-1, in plina perioada de rivalitate diplomatica si tehnologica cu SUA, transmite AFP, citata de Agerpres.

Sonda Tianwen-1 a fost lansata cu o racheta Long March-5 si va ajunge pe orbita Planetei Rosii in februarie 2021, dupa ce va strabate distanta de la Pamant la Marte in aproximativ 7 luni. Distanta dintre cele doua planete variaza, in functie de pozitia lor orbitala. Cea mai mica distanta intre Pamant si Marte este de 55 de milioane de kilometri – distanta similara ocolului Pamantului de 1.400 de ori.

Racheta Long March-5 a operat o serie de zboruri test, insa lansarea misiunii Tianwen-1 reprezinta si debutul sau operational, conform Xinhua. Racheta urmeaza sa transporte sonda Tianwen-1 pe o orbita de transfer Pamant – Marte, fapt ce va reprezenta inca o premiera pentru aceasta racheta.

Misiunea Tianwen-1 este foarte ambitioasa, avand drept obiective orbitarea Planetei Rosii si asolizarea unui rover autonom.

„Racheta transporta o sonda orbitala, un sistem de asolizare pe Marte si un rover de explorare a suprafetei Planetei Rosii. Este o lansare in premiera mondiala a unei misiuni atat de complete pentru explorarea lui Marte”, a declarat Long Lehao, expert in rachete din cadrul Academiei chineze pentru tehnologii de Lansare.

In ultimii ani, China face progrese rapide in spatiu. Tara investeste miliarde de euro in programul sau spatial – lanseaza sateliti, intentioneaza sa trimita oameni pe Luna, iar in luna mai a lansat o capsula spatiala, fara echipaj uman, o misiune cruciala pentru pregatirea trimiterii de astronauti catre viitoarea sa statie spatiala, ”Tiangong” (”Palatul celest”).

Numita ”Tianwen” (”Intrebari catre cer”), misiunea chineza are trei obiective: sa plaseze o sonda pe orbita martiana, sa coboare la suprafata Planetei Rosii si sa amplaseze pe solul martian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.

China a realizat deja o operatiune similara pe Luna, unde a trimis, in 2013, un mic rover teleghidat pe roti, numit ”Iepurele de jad”, si apoi pe succesorul acestuia, in ianuarie 2019 (pe suprafata ascunsa a Lunii, o premiera mondiala).

Tara asiatica nu este singura interesata de misiunile martiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte si urmeaza sa-l lanseze la 30 iulie pe al cincilea, numit ”Perseverance”. Acesta va ajunge la destinatie in februarie 2021.

Agentia spatiala chineza a dezvaluit numele primei sale misiuni de explorare a planetei Marte la 24 aprilie, data care a coincis cu celebrarea Zilei Spatiului in China si cu cea de-a 50-a aniversare a lansarii primului satelit chinez. Administratia Spatiala Nationala Chineza (CNSA) a precizat ca toate viitoarele misiuni ale Chinei ce vor viza explorari planetare se vor numi „Tianwen”, pentru a simboliza cercetarile stiintifice chineze din domeniul spatiului.

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, in 1970, iar in 2013 a devenit a treia tara din lume care a plasat un astronaut pe orbita cu ajutorul unei rachete proprii, dupa fosta Uniune Sovietica si Statele Unite. De atunci, tara asiatica depune eforturi considerabile pentru a prinde din urma Rusia si Statele Unite in acest sector de activitate si isi doreste sa devina o putere spatiala majora pana in 2030.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: