Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima opera de arta realizata de un robot umanoid care a fost vanduta la licitatie. Aceasta a fost achizitionata cu peste 1 milion de dolari americani.
Portretul de 2,2 metri, AI God, realizat de Ai-Da, primul artist robot ultrarealist din lume, a fost vandut cu 1.084.800 USD la casa de licitatii Sotheby’s Digital Art Sale.
„Pretul de vanzare record de astazi pentru prima opera de arta a unui artist robot umanoid care a fost scoasa la licitatie marcheaza un moment in istoria artei moderne si contemporane si reflecta intersectia din ce in ce mai mare dintre tehnologia IA si piata globala de arta”, a declarat casa de licitatii.
Robotul Ai-Da, care foloseste inteligenta artificiala pentru a vorbi, a declarat: „Valoarea cheie a operei mele este capacitatea sa de a servi ca un catalizator pentru dialogul despre tehnologiile emergente”.
Ai-Da a adaugat ca un „portret al pionierului Alan Turing invita spectatorii sa reflecteze asupra naturii dumnezeiesti a IA si a calculatoarelor, luand in considerare in acelasi timp implicatiile etice si societale ale acestor progrese”.
Robotul ultrarealist, unul dintre cele mai avansate din lume, este proiectat sa semene cu o femeie.
Ai-Da poarta numele Adei Lovelace, prima programatoare de calculatoare din lume si a fost conceput de Aidan Meller, specialist in arta moderna si contemporana.
„Cei mai mari artisti din istorie s-au confruntat cu perioada lor de timp si au sarbatorit, dar si au pus la indoiala schimbarile societatii”, a declarat Meller.
„Robotul Ai-Da, ca tehnologie, este artistul perfect astazi pentru a discuta despre evolutiile actuale ale tehnologiei si despre mostenirea sa in curs de dezvoltare”, a adaugat el.
Meller a condus echipa care a creat Ai-Da impreuna cu specialisti in inteligenta artificiala de la universitatile Oxford si Birmingham din Anglia.
Meller a declarat ca Turing, care s-a facut cunoscut ca spargator de coduri in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, matematician si prim informatician, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la utilizarea inteligentei artificiale in anii 1950.
„Tonurile stinse si planurile faciale rupte” ale operei de arta par sa sugereze «dificultatile cu care Turing a avertizat ca ne vom confrunta cand va veni vorba de gestionarea inteligentei artificiale», a spus el.
Lucrarile lui Ai-Da sunt „eterice si obsedante” si „continua sa puna sub semnul intrebarii unde ne va duce puterea inteligentei artificiale si cursa globala pentru valorificarea puterii sale”, a adaugat el.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…
Fostul comisar-sef din cadrul IGPR Marius Badea, acuzat de mai multe fapte, intre care instigare…
Deputatul USR de Timis, Catalin Drula, care deschide lista candidatilor partidului pentru un nou mandat…
Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…
Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…