Prima persoana careia i s-au implantat o pompa cardiaca mecanica si un rinichi de porc editat genetic a decedat
Lisa Pisano, prima persoana care a primit o pompa cardiaca mecanica, precum si un rinichi de porc editat genetic, a murit duminica, potrivit NYU Langone Health, unde a fost operata.
Potrivit CNN, Pisano a primit transplantul pe 12 aprilie, dar organul a cedat din cauza fluxului sanguin limitat si a fost indepartat pe 29 mai. Cazul ei a fost primul transplant de organ raportat la o persoana cu o pompa cardiaca mecanica, a declarat NYU Langone, al doilea transplant cunoscut al unui rinichi de porc editat genetic la un recipient viu si primul transplantat impreuna cu glanda timus a animalului.
Dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de transplant NYU Langone, a declarat in timpul unei conferinte de presa dupa procedura ca, chiar daca transplantul de organe nu a functionat pentru ea, ar putea functiona pentru urmatoarea persoana.
Montgomery a declarat marti ca „toate contributiile Lisei la medicina, chirurgie si xenotransplant nu pot fi supraestimate. … Lisa ne-a ajutat sa ne apropiem de realizarea unui viitor in care cineva nu trebuie sa moara pentru ca o alta persoana sa traiasca”.
La fiecare opt minute, o alta persoana este adaugata pe lista de asteptare pentru transplant, iar 17 persoane de pe aceasta lista mor in fiecare zi asteptand un organ, conform Retelei de prelevare si transplant de organe din SUA. Xenotransplantul, care implica utilizarea de organe de la alte specii, este o potentiala solutie la lipsa de organe disponibile de la donatori, spun expertii.
Medicii din SUA efectueaza xenotransplanturi in cazuri rare, cu permisiunea US Food and Drug Administration. In cazul lui Pisano, permisiunea a venit prin intermediul politicii de acces extins sau de „utilizare cu compasiune” a agentiei, care permite pacientilor cu boli terminale care nu au alte optiuni de tratament sa aiba acces la produse medicale experimentale.
Din cauza insuficientei cardiace si a bolii renale in stadiu terminal care necesita dializa de rutina, Pisano nu a putut beneficia de un transplant standard, a declarat NYU Langone intr-un comunicat de presa.
Inainte de xenotransplant, Pisano a spus ca „a incercat orice altceva” si, odata cu operatia, spera sa petreaca timp cu nepotii ei.
Rinichiul de porc pe care l-a primit a fost modificat genetic pentru a evita anticorpii umani, care de obicei detecteaza si ataca organele straine. Glanda timus a porcului, care joaca un rol in imunitate, a fost plasata odata cu rinichiul de porc pentru a ajuta si mai mult organismul lui Pisano sa accepte organul.
Cu toate acestea, rinichiul a fost indepartat in mai, dupa ce s-a stabilit ca „nu mai contribuie suficient pentru a justifica continuarea regimului de imunosupresie”, a declarat Montgomery la momentul respectiv.
„Curajul lui Pisano a dat speranta miilor de oameni care traiesc cu insuficienta renala sau cardiaca in stadiu terminal si care ar putea beneficia in curand de o sursa alternativa de organe”, a spus el in declaratia de marti.