Prima racheta imprimata 3D este gata de lansare in spatiu – VIDEO

externe

Pe rampa de lansare de la cosmodromul Cape Canaveral din Florida, racheta Terran 1, creata de compania americana Relativity Space, este instalata si pregatita pentru un test de lansare – primul vehicul de lansare din istorie, realizat aproape in intregime prin imprimare 3D, scrie BBC.

Compania a precizat intr-un comunicat ca Terran 1 este „cel mai mare obiect imprimat 3D care va incerca un zbor orbital”.

Lansarea poate fi monitorizata in timp real. Transmisia live pe YouTube va incepe la ora locala 12:00 (1700 GMT, 2000 UTC).

Racheta are o lungime de aproximativ 35 de metri, ceea ce o face una dintre cele mai mici rachete orbitale din industrie. Cu toate acestea, principala diferenta dintre Terran 1 si alte dispozitive similare este ca 85% din volumul rachetei este alcatuit din piese si componente care sunt tiparite in intregime pe o imprimanta 3D.

Este capabila sa lanseze pe orbita joasa a Pamantului incarcaturi de pana la 1250 kg, iar fiecare zbor costa 12 milioane de dolari.

Prin comparatie, fiecare racheta Falcon 9 (de la SpaceX a lui Elon Musk) costa NASA de aproape sase ori mai mult, aproximativ 67 de milioane de dolari. Totusi, capacitatea sa de transport este mult mai mare: la un moment dat, Falcon poate livra pana la 22 de tone pe orbita.

De data aceasta, zborul va fi fara incarcatura: pentru lansarea testului din 8 martie, Terran 1 a fost decis sa nu se incarce din nou.

De obicei, inainte de a lansa o racheta noua, se efectueaza un test foarte final (numit „test de foc static”), in timpul caruia motoarele rachetei sunt pornite la putere maxima – dar corpul acesteia este fixat ferm pe rampa de lansare.

Cu toate acestea, conducerea Relativity Space a decis sa refuze aceasta ultima verificare a fiabilitatii. Compania a explicat aceasta decizie prin faptul ca nu doreste sa uzeze inca o data mecanismele rachetei.

„Intelegem ca acest lucru creste riscul de a anula prima incercare de lansare, dar daca toate sistemele functioneaza conform asteptarilor, preferam sa lansam imediat decat sa continuam sa uzam racheta prin teste suplimentare la sol”, a declarat un purtator de cuvant al Relativity Space.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: